Ørken. Av . Falt i det fri (Public domain)

ørkenklima

Klima (Köppens klassifikasjon)
/Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Ørkenklima er en klimatype kjennetegnet ved at det er så lite nedbør at det ikke finnes plantevekst av betydning. Gjennomsnittlig temperatur og nedbør, samt nedbørens fordeling over året, skiller ørkenklima fra tilgrensende klimatyper, som steppeklima.

Hvis for eksempel årstemperaturen er over 25 °C, kan det bli ørkenklima selv om årsnedbøren er så høy som 400 millimeter. I tempererte strøk med årstemperatur 10 °C kan man med den samme nedbørmengde ha frodig vegetasjon. På klimakartene avgrenses områdene med ørkenklima etter formler.

Store områder med ørkenklima har årsnedbør mindre enn 100 millimeter, og under 1 millimeter forekommer. Nedbøren kommer gjerne i form av bygenedbør, kanskje med måneders eller års mellomrom. Den tørre luften gjør at det blir sterk oppvarming og avkjøling, noe som gir stor forskjell på dag- og nattetemperaturer og på vinter og sommer. Nattefrost er ingen sjeldenhet, selv i tropene. Sand- og støvfokk er typiske trekk.

Områder med ørkenklima omfatter de tørreste av de aride klimasonene, og finnes ikke i Norge. I høyere områder og nær polartraktene, der temperaturen er den viktigste begrensningen for plantevekst, har begrepet ørkenklima liten mening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg