ørkenklima

Ørkenklima er en klimatype kjennetegnet ved at det er så lite nedbør at det ikke finnes plantevekst av betydning. Gjennomsnittlig temperatur og nedbør, samt nedbørens fordeling over året, skiller ørkenklima fra tilgrensende klimatyper, som steppeklima.

Hvis for eksempel årstemperaturen er over 25 °C, kan det bli ørkenklima selv om årsnedbøren er så høy som 400 mm. I tempererte strøk med årstemperatur 10 °C kan man med den samme nedbørmengde ha frodig vegetasjon. På klimakartene avgrenses områdene med ørkenklima etter formler.

Store områder med ørkenklima har årsnedbør mindre enn 100 mm, og under 1 mm forekommer. Nedbøren kommer gjerne i form av bygenedbør, kanskje med måneders eller års mellomrom. Den tørre luften gjør at det blir sterk oppvarming og avkjøling, noe som gir stor forskjell på dag- og nattemperaturer og på vinter og sommer. Nattefrost er ingen sjeldenhet, selv i tropene. Sand- og støvfokk er typiske trekk.

Områder med ørkenklima omfatter de tørreste av de aride klimasonene, og finnes ikke i Norge. I høyere områder og nær polartraktene, der temperaturen er den viktigste begrensningen for plantevekst, har begrepet ørkenklima liten mening.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.