Snøleopard i Hemis nasjonalpark, Ladakh, India av Karl Frafjord. Gjengitt med tillatelse

Snøleopard, Panthera uncia, er en rovdyrart i kattefamilien. Den lever i stor høyde, opptil 6 000 meter over havet i og rundt Himalaya. Den er klassifisert som trua av utryddelse i IUCN sin rødliste, bestanden er anslått til mellom 4 000 og 6 500 dyr. Pelsens farge og mønster gir svært god kamuflasje mot fjellsida.

Pelsen er lang, myk og tykk, hårene på magen kan om vinteren bli 12 cm lange. Fargen er grå, med svarte eller grå flekker, mens den er mest kvit under buken. Mønsteret av flekkene er karakteristiske for den enkelte snøleopard og gjør det mulig å kjenne igjen ulike individer. Halen er svært lang og tykk og brukes som balanseror i det bratte terrenget. Snøleoparden er tilpasset et liv i høye fjell der klimaet er barskt: tørt, kaldt og mye vind. Føttene er relativt korte, men svært kraftige. Snøleoparden kan gjøre lange byks nedover fjellsida og klatre opp bratte fjellsider. Snuten er temmelig kort, ørene er korte og runde. Kroppslengde inntil 125 cm, halelengde inntil 105 cm og vekt inntil rundt 50 kg.

Snøleoparden er mest aktiv i skumring, morgen og kveld, men kan jakte til alle tider av døgnet. Den vandrer over lange avstander og kan ha leveområder på opptil 1 000 km2. Den vandrer gjerne langs fjellrygger og har faste markeringsplasser. Den markerer sin tilstedeværelse med å sprøyte urin på steiner, bergvegger og andre steder, og skraper gjerne i bakken mot markeringen. Ungene følger mora i 18 mnd.

Snøleoparden jakter på mange forskjellige byttedyr avhengig av hva som er tilgjengelig. Dens viktigste bytte er større pattedyr som ville fjellgeiter og fjellsauer. Murmeldyr kan utgjøre en stor del av føden om sommeren, og den tar også pipehare, hare, fasan og til og med mus. I noen grad tar den også husdyr, som sauer og geiter. Den angriper gjerne ovenfra, og den blir værende ved byttet til det er oppspist.  Dersom byttedyrene trekker nedover i fjellet om vinteren på grunn av mye snø, følger snøleoparden etter.

Snøleoparden lever i 12 land i det sentrale Asia, fra Afghanistan til Bajkalsjøen og Tibet. I Himalaya lever den gjerne på høyder mellom 3 000 og 4 500 m, i Mongolia og Russland på 1 000 m. Fjellsider med klipper, rygger og raviner er foretrukne habitater. Truslene er tap av leveområde og byttedyr, samt konflikter fordi den tar husdyr. Tidligere ble den hardt beskatta på grunn av den vakre pelsen. I dag er det ulovlig å eksportere pels av snøleopard, mens den nå er en viss etterspørsel etter dens knokler for bruk i kinesisk medisin. Snøleoparden er ikke farlig for mennesker. I dag har mange gode krefter gått sammen for å forsøke å bevare snøleoparden. "Himalayas spøkelse" er et fantastisk dyr som lever i et fantastisk, men vanskelig miljø.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.