Oregon, delstat i USA, som ligger ved Stillehavet nord for California og sør for Washington. Oregon har et totalt areal på ca. 254 800 km2 (nr. 9 av statene i USA), og har ca. 3 971 000 innb. (2014) - (nr. 27 av statene i USA).  Oregon ble opptatt som stat nr. 33 i USA 14. februar 1859. Hovedstaden er Salem, og den største byen er Portland.

Navnet er antakelig etter det indianske navnet Ouragon på elven Columbia (av algonkinsk wauregan, 'vakre vann, elv'), forkortet OR og Ore. (ofte kalt The Beaver State, 'beverstaten', pga. beverens store utbredelse).

Innenfor den smale kystsletta løper to parallelle fjellsystemer; Coast Range og Cascade Range. Coast Range består av høydedrag, fjell og daler, høyeste topper er i nord og sør, og fjellene når sitt laveste punkt ved Portland hvor Columbia River bryter igjennom. En horisontal forskyvning langs fjellkjeden (San Andreas-forkastningen) er fremdeles aktiv. I sør møtes de to fjellkjedene i Klamath Mountains. Cascade Range er rik på breer og sjøer, bl.a. den berømte Crater Lake (nasjonalpark). Den utslokte vulkanen Mt. Hood lengst nord når opp i 3427 moh. Landet øst for Cascade Range tilhører for det meste Columbiaplatået, som sør for Columbia River er lavt, men i nordøst når 2000–3000 moh. i Blue Mountains og Wallowa Mountains. Sørøstdelen hører til det avløpsløse Great Basin. Columbia River danner nordgrensen og opptar elvene Willamette og Snake River, som danner den nordlige delen av østgrensen. Willamettedalen er svært fruktbar. Nedbøren avtar fra 1000–2500 mm i vest til under 500 mm øst for Cascade Mountains og i sørøst flere steder til under 250 mm. Portlands middeltemperatur er 19 °C i juli og 4 °C i jan. Fjellene er kledd med gulfuru, douglasgran m.m. Øst-Oregon har steppevegetasjon og får ørkenpreg i sørøst. Omtrent halvparten av arealet er skogkledd og i underkant av 10 % er dyrket mark.

Oregon hadde en høy befolkningsvekst, 20,3 % (1990–2000) mot ca. 13,2 % på landsbasis. I perioden 2000–2010 hadde Oregon en vekst på 12 % mot 9,7 % i hele USA.  Over 80 % av befolkningen bodde i byer (2010).

Av innbyggerne i 2013 var 88,1 % hvite, 12,3 % Hispanics eller Latinos, 2,0 % var afroamerikanere og 4,1 % var av asiatisk opprinnelse. Ca. 4 % av befolkningen er av norsk herkomst, 22,5 % har tyske aner, 14 % engelske og 13 % har irske forfedre.

Oregon har i likhet med de andre stillehavsstatene relativt flere japanere, kinesere og filippinere enn ellers i USA. I 2013 levde ca. 38 000 indianere i Oregon fordelt på 5 forskjellige indianerreservater; langt færre enn i delstatene omkring.

Statens største kirkesamfunn er lutheranerne (47 %) fulgt av den romersk-katolske kirke, baptistene, metodistene og presbyterianerne.

De største byene i Oregon er Portland med ca. 610 000 innb. (2013), hovedstaden Salem med ca. 161 000 innb. (2013) og universitetsbyen Eugene med ca. 159 000 innb. (2013).

Viktigste næringsvei er foredling av jord- og skogbruksprodukter. Oregons viktigste jordbruksområde ligger mellom Cascade Range og Coast Range. Den sørvestlige delen har tørt beiteland. Nordområdene er lite egnet til jordbruk, men det brukes en del til beite for storfe i åpne områder. Vest-Oregon har et mangesidig jordbruk med stor melkeproduksjon og frukt- og grønnsakdyrking. Salem, som ligger i den fruktbare Willamettedalen, er sentrum for bearbeiding av matvarer og skogbruksprodukter. I det tørre Øst-Oregon drives hvetedyrking og i sørøst fedrift. Over 600 km2 er kunstvannet. Skogbruket er viktigere enn i noen annen delstat. Omtrent 50 % av totalarealet er skog, og det meste av dette drives kommersielt. 60 % eies av det offentlige. Også fiske etter laks, kveite, makrell, østers og størje er en betydelig næringsgren, med tyngdepunkt i Astoria ved Columbias munning. Det utvinnes gull-, sølv- og nikkelmalm. Industrien er særlig konsentrert i Willamettedalen og består av tre- og treforedlingsindustri (som fortsatt er viktig, selv om antallet treforedlingsbedrifter har gått ned fra 1300 til 300 i tiden etter den annen verdenskrig), næringsmiddel- og metallindustri.

De siste tiår har høyteknologi-industri blitt stadig viktigere. Disse bedriftene er konsentrert i Portland og i Willamettedalen (Portland–Everett-korridoren). Oregon er tradisjonelt kjent som en liberal og progressiv stat, som innførte initiative og referendum allerede i 1902, recall i 1908, og var i 1923 den første delstat som innførte inntektsskatt. Oregon har også en høy grad av kommunalt selvstyre. En av statens største suksesshistorier innen næringsliv er verdens største skoprodusent Nike, som har sitt hovedkvarter rett utenfor Beaverton.

Lewis- og Clarkekspedisjonen (1804–06) nådde Oregon, og i 1843 ble Oregon Trail fra Independence, Missouri åpnet. I 1846 ble grensen mellom USA og Canada fastsatt i Oregon Treaty (49° n.br.) med britene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.