Kaskadefjellene, fjellkjede i det nordvestlige USA, i nord–sør retning, nesten parallelt med Stillehavskysten. Fjellkjeden strekker seg i en lengde av mer enn 1100 km fra Lassen Peak i det nordlige California, gjennom Oregon og Washington, og går i nord over i Coast Range i British Columbia og Alaska. Mange topper når over 3000 moh. Mount Rainier (4392 moh.) er høyeste punkt i Washington og i Cascade Range. Mount Hood (3424 moh.) er høyeste punkt i Oregon, og Mount Shasta i California (4317 moh.).

Flere av toppene er utslokte vulkaner, men fjellkjeden er fortsatt preget av vulkansk aktivitet. Lassen Peak (3187 moh.) hadde utbrudd i 1914 og 1915, Mount Baker (3285 moh.) i 1975, og Mount St. Helens (2950 moh. før utbruddene) hadde store utbrudd i 1980 og 1981.

Fjellkjeden danner en viktig klimatisk barriere. Vestskråningene mottar ca. 2000 mm nedbør i året, og er dekket av store barskoger som danner grunnlaget for et omfattende skogbruk. Østskråningene mottar bare 250–635 mm, og har en langt mer sparsom vegetasjon.

Flere nasjonalparker (North Cascade, Mount Rainier, Crater Lake, Lassen Volcanic) finnes i området, som har stor turist- og rekreasjonsmessig betydning.

Navnet Cascade Range er etter de store fossene, cascades, som Columbia River danner der den gjennombryter fjellkjeden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.