Great Basin

Sanddyner i Death Valley, California.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Great Basin, område i vestlige del av USA, mellom Sierra Nevada og Wasatch Range, avgrenset av Columbia-platået i nord og Mojaveørkenen i sør, delt i mange avløpsfrie senkninger. Området har et areal på 492 000 km2, og omfatter mesteparten av Nevada og deler av Utah, California, Idaho, Wyoming og Oregon.

Faktaboks

Uttale
greit bˈeisən

Det er både flate sletter og høye fjell, landformene bestemmes av bruddlinjer som går nord–sør. Klimaet er tørt, og landet er ørkenaktig. I den nordlige delen er det mange saltsjøer, størst er Great Salt Lake i Utah. Den største elven er Humboldt, som kommer fra Sierra Nevada og går ut i saltsjøen Carson i Humboldt Sink, uten avløp mot havet. I de høyeste områdene er det spredt skog.

Enkelte steder, blant annet i Utah, dyrkes jorden med kunstig vanning, og mormonene har skapt et fruktbart land av ørkenen på østsiden av saltsjøen i Utah. Great Basin omfatter blant annet Great Salt Lake Desert, Humboldt Sink, Mojaveørkenen og Death Valley. I istiden var det store sjøer i Great Basin, de såkalte Bonneville- og Lahontan-sjøer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg