Great Basin, område i vestlige del av USA, mellom Sierra Nevada og Wasatch Range, avgrenset av Columbia-platået i nord og Mojaveørkenen i sør, delt i mange avløpsfrie senkninger. Området har et areal på 492 000 km2, og omfatter mesteparten av Nevada og deler av Utah, California, Idaho, Wyoming og Oregon.

Det er både flate sletter og høye fjell, landformene bestemmes av bruddlinjer som går nord–sør. Klimaet er tørt, og landet er ørkenaktig. I den nordlige delen er det mange saltsjøer, størst er Great Salt Lake i Utah. Den største elven er Humboldt, som kommer fra Sierra Nevada og går ut i saltsjøen Carson i Humboldt Sink, uten avløp mot havet. I de høyeste områdene er det spredt skog.

Enkelte steder, blant annet i Utah, dyrkes jorden med kunstig vanning, og mormonene har skapt et fruktbart land av ørkenen på østsiden av saltsjøen i Utah. Great Basin omfatter blant annet Great Salt Lake Desert, Humboldt Sink, Mojaveørkenen og Death Valley. I istiden var det store sjøer i Great Basin, de såkalte Bonneville- og Lahontan-sjøer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.