Great Basin

Sanddyner i Death Valley, California.
.
Lisens: CC BY 2.0

Great Basin, område i vestlige del av USA, mellom Sierra Nevada og Wasatch Range, avgrenset av Columbia-platået i nord og Mojaveørkenen i sør, delt i mange avløpsfrie senkninger. Området har et areal på 492 000 km2, og omfatter mesteparten av Nevada og deler av Utah, California, Idaho, Wyoming og Oregon.

Faktaboks

uttale:
greit bˈeisən

Det er både flate sletter og høye fjell, landformene bestemmes av bruddlinjer som går nord–sør. Klimaet er tørt, og landet er ørkenaktig. I den nordlige delen er det mange saltsjøer, størst er Great Salt Lake i Utah. Den største elven er Humboldt, som kommer fra Sierra Nevada og går ut i saltsjøen Carson i Humboldt Sink, uten avløp mot havet. I de høyeste områdene er det spredt skog.

Enkelte steder, blant annet i Utah, dyrkes jorden med kunstig vanning, og mormonene har skapt et fruktbart land av ørkenen på østsiden av saltsjøen i Utah. Great Basin omfatter blant annet Great Salt Lake Desert, Humboldt Sink, Mojaveørkenen og Death Valley. I istiden var det store sjøer i Great Basin, de såkalte Bonneville- og Lahontan-sjøer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg