Columbia River

Artikkelstart

Columbia River er en elv i Nord-Amerika som springer ut i Rocky Mountains i British Columbia (Canada), renner mot nord og gjør en bøy rundt Selkirk Mountains, renner så mot sør gjennom delstaten Washington (USA), deretter mot vest og danner grensen mellom Washington og Oregon, før den renner ut i Stillehavet.

Faktaboks

Uttale
kəlˈʌmbiə rˈivə
Også kjent som

Columbiaelven

Elva er 1953 km lang har et nedbørsfelt på 670 000 km2, og gjennomsnittlig vannføring 6500 m3 per sek. Tidevannet merkes 225 km fra munningen, og større skip kan gå helt opp til Portland i Oregon og Vancouver i Washington. Største tilløp er Snake River.

Kraftproduksjon

Columbia er et av Jordens vannrikeste og kraftrikeste vassdrag. Utbyggingen i en rekke falltrinn på USA-siden har ført til irrigasjon av store områder som tidligere var ufruktbare, dempet de store årlige oversvømmelsene og gjort store deler av elven farbar. Elven er ved Grand Coulee demt opp til en sjø, 245 km lang.

Elvens store laksebestand er blitt skadelidende av den omfattende utbyggingen; fiskebestanden er imidlertid forsøkt bevart ved å bygge laksetrapper ved dammene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg