Columbia River, elv i Nord-Amerika, springer ut i Rocky Mountains i British Columbia, renner mot nord og gjør en bøy rundt Selkirk Mountains, renner så mot sør gjennom delstaten Washington, deretter mot vest og danner grensen mellom Washington og Oregon, før den renner ut i Stillehavet, 1953 km lang. Nedbørsfelt 670 000 km2, gjennomsnittlig vannføring 6500 m3 per sek. Tidevannet merkes 225 km fra munningen, og større skip kan gå helt opp til Portland i Oregon og Vancouver i Washington. Største tilløp er Snake River.

Columbia er et av Jordens vannrikeste og kraftrikeste vassdrag; total installasjon 1986: 22 000 MW. Videre utbygging for toppkraftproduksjon er mulig. På kanadisk side er den 242 m høye Mica-demningen med et kraftverk på 2660 MW det største anlegget. Utbyggingen i en rekke falltrinn på USA-siden har ført til irrigasjon av store områder som tidligere var ufruktbare, dempet de store årlige oversvømmelsene og gjort store deler av elven farbar. Elven er ved Grand Coulee demt opp til en sjø, 245 km lang. Demningen, som er 168 m høy, er den betongdemningen i USA som har størst byggevolum, men flere er høyere. Her ligger USAs største vannkraftstasjon (6180 MW).

Elvens store laksebestand er blitt skadelidende av den omfattende utbyggingen; fiskebestanden er imidlertid forsøkt bevart ved å bygge laksetrapper ved dammene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.