Missouri (delstat)

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Missouri.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Missouri, forkortet MO eller Mo., er en delstat i Midtvesten i USA, på begge sider av Missourielvens nedre løp. Staten grenser i nord til Iowa, i øst til Illinois, Kentucky og Tennessee, i sør til Arkansas, og i vest til Oklahoma, Kansas og Nebraska. Missouri har et totalt areal på 180 546 km2 og har 6 113 532 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Jefferson City.

Faktaboks

Uttale
mizˈu:ri

Navnet Missouri er egentlig navn på et urfolksamfunn ved elven Missouri, muligens sammensatt av ojibwa missi, 'stor', og uri, 'gjørme', og sikter da til elvens gjørmete vann. Kan også bety 'kanoelven' og er i så fall avledet av algonkin misulit, 'kanofolk', brukt om dakotafolket som kom nedover elven i kano. Delstaten er også kjent under kallenavnet Show Me State.

Natur og klima

Landet nord for Missourielven er en bølgende, fruktbar prærie, dekket av isavsetninger og løss. Den sørvestlige delen av staten er også sletteland, men den sørøstlige tredjedel preges av det opptil 540 meter høye Ozarkplatået.

Klimaet er fuktig kontinentalt, i sørøst fuktig subtropisk. St. Louis har 0 °C i middeltemperatur for januar, 26 °C for juli. Årlig nedbør ligger omkring 850–1250 mm. Missouri ligger i den såkalte «Tornado Alley», et belte hvor tornadoer er svært hyppige. Den opprinnelige vegetasjon var præriegress i nord og vest, og skoger av eik og hickory i sørøst. 35 prosent av arealet skogkledd og 36 prosent dyrket mark.

Befolkning

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Folketallet i Missouri økte i perioden 2010–17 med 2,1 prosent (mot landsgjennomsnittet på 5,5 prosent). Landets befolkningsmessige «senter» krysset i 1980 for første gang Mississippielven, og befinner seg i den sørøstlige delen av Missouri. Av innbyggerne er 79,5 prosent regnet som hvite, 11,8 prosent svarte og 4,2 prosent hispanic (US Census, 2017). 70,4 prosent av befolkningen bor i byer eller bymessige strøk (2010). Største byer er Kansas City og St. Louis.

Missouri sender to senatorer og ni representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Jordbruket har gode produksjonsvilkår i hele Missouri. Det dyrkes store mengder soyabønner, mais og hvete. Stort husdyrhold (storfe, svin, kyllinger og kalkuner). Missouri er en viktig produsent av bly og sink, ellers utvinnes jernmalm, kull og kalkstein.

Industrien er viktigste næringsvei, med transportmiddelindustri (produksjon av biler og romfartsutstyr), nærings- og nytelsesmiddelindustri og maskinindustri.

Blant institusjonene for høyere utdanning hører statsuniversitetet, grunnlagt 1839 med avdelinger i Columbia, Rolla, St. Louis og Kansas City, og de privatdrevne Washington University (St. Louis) og St. Louis University.

Historie

Missouri ble utforsket av franskmenn fra 1673 og kolonisert fra 1735. Området kom til USA ved Louisiana-kjøpet i 1803, ble organisert som territorium i 1812 og opptatt som stat i 1821 ved Missouri-kompromisset, som tillot slavehold. Delstatens sørgrense (36°30ʹ nordlig bredde) skulle være nordgrensen for slaveriet for eventuelt nye delstater.

Under den amerikanske borgerkrigen sto Missouri splittet og var skueplass for mange kamper, men forble i unionen. Senere ble staten utgangspunkt for koloniseringen mot vest med utgangspunkt i Independence og St. Louis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg