Missouri, forkortet MO eller Mo. (ofte kalt Show Me State), delstat i USA, Midtvesten, på begge sider av Missourielvens nedre løp. Grenser i nord til Iowa, i øst til Illinois, Kentucky og Tennessee, i sør til Arkansas, og i vest til Oklahoma, Kansas og Nebraska; 180 546 km2 med 5 878 400 innb. (2007). Hovedstad: Jefferson City.

Landet nord for Missourielven er en bølgende, fruktbar prærie, dekket av isavsetninger og løss. Den sørvestlige delen av staten er også sletteland, men den sørøstlige tredjedel preges av det opptil 540 m høye Ozarkplatået. Klimaet er fuktig kontinentalt, i sørøst fuktig subtropisk. St. Louis har 0 °C i middeltemperatur for januar, 26 °C for juli. Årlig nedbør ligger omkring 850–1250 mm. Missouri ligger i den såkalte «Tornado Alley», et belte hvor tornadoer er svært hyppige. Den opprinnelige vegetasjon var præriegress i nord og vest, og skoger av eik og hickory i sørøst. Nå er 35 % av arealet skogkledd og 36 % dyrket mark.

Folketallet i Missouri økte i perioden 2000–04 økte folketallet med 2,8 % (landsgjennomsnitt, 4,3 %). Landets befolkningsmessige «senter» krysset i 1980 for første gang Mississippielven, og befinner seg i dag i den sørøstlige delen av Missouri. Av innbyggerne var i 2000 83,8 % hvite, 11,2 % svarte og 2,1 % spansktalende. 69 % av befolkningen bodde i 2000 i byer og bymessige strøk. Største byer er Kansas City og St. Louis. Missouri ble opptatt i unionen som slavestat i 1821 under Missouri-kompromisset. Delstatens sørgrense (36°30ʹ n.br.) skulle være nordgrensen for slaveriet for eventuelt nye delstater.

Jordbruket har gode produksjonsvilkår i hele Missouri. Det dyrkes store mengder soyabønner, mais og hvete. Stort husdyrhold (storfe, svin, kyllinger og kalkuner). Missouri er en viktig produsent av bly og sink, ellers utvinnes jernmalm, kull og kalkstein. Industrien er viktigste næringsvei, med bl.a. transportmiddelindustri (produksjon av biler og romfartsutstyr), nærings- og nytelsesmiddelindustri og maskinindustri. Blant institusjonene for høyere utdanning hører statsuniversitetet, grunnlagt 1839 med avdelinger i Columbia, Rolla, St. Louis og Kansas City, og de privatdrevne Washington University (St. Louis) og St. Louis University.

Missouri ble utforsket av franskmenn fra 1673 og kolonisert fra 1735. Området kom til USA ved Louisiana-kjøpet 1803, ble territorium 1812 og opptatt som stat 1821 ved Missouri-kompromisset, som tillot slavehold. Under borgerkrigen stod Missouri splittet og var skueplass for mange kamper, men forble i Unionen. Senere ble staten utgangspunkt for koloniseringen mot vest med utgangspunkt i Independence og St. Louis.

Missouri sender 2 senatorer og 9 representanter til Kongressen.

Navnet Missouri er eg. navn på en indianerstamme ved elven Missouri, muligens sammensatt av ojibwa missi, 'stor', og uri, 'gjørme', og sikter da til elvens gjørmete vann. Kan også bety 'kanoelven' og er i så fall avledet av algonkin misulit, 'kanofolk', brukt om dakotaindianere som kom nedover elven i kano.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.