Faktaboks

Uttale
ˈaidəhou

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Idaho.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Idaho, forkortet ID eller Ida., er en delstat i den nordvestlige delen av USA. Idaho grenser opp mot Oregon og Washington i vest, Canada i nord, Montana og Wyoming i øst, og mot Utah og Nevada i sør.

Idaho har et totalt areal på cirka 216 450 km2, og har 1 839 106 innbyggere (US Census, 2020). Idaho ble opptatt som stat nr. 43 i USA 3. juli 1890, etter å ha vært en del av Idaho Territory sammen med Montana og Wyoming siden 1863. Hovedstaden er Boise, som også er delstatens største by med 235 684 innbyggere (US Census, 2020).

Natur og klima

Craters of the moon er et vernet naturområde med lavasletter.
.
Lisens: Publiv domain
Sawtooth Mountains
Landskap i sentrale Idaho. I bakgrunnen ses noe av fjellområdet Sawtooth Mountains.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Idaho ligger i de nordlige Rocky Mountains, som innenfor delstatens grenser danner mer enn 80 mindre fjellkjeder. Delstaten ligger vest for hovedvannskillet og dreneres til Stillehavet gjennom Snake River med bielver, som flere steder skjærer seg ned i dype canyons (blant annet Hells Canyon, den dypeste i Nord-Amerika). I vest danner Snake River på en strekning grensen mot Oregon og Washington.

Størstedelen av grensen mot Montana i øst dannes av fjellkjeden Bitterroot Range med flere topper på over 3000 moh., blant annet Scott Peak (3472 moh.). Idahos høyeste topp er Borah Peak (3859 moh.) i fjellområdet Lost River Range. Den sørvestlige delen av Idaho er en høyslette som ligger mellom 1200 og 1800 moh. I sørøst ligger ørkenen Snake River Desert med nasjonalparken Craters of the Moon, med et eiendommelig vulkansk landskap som minner om månens overflate.

De høye fjellene stenger for kalde luftmasser fra øst og gjør det mulig for mild stillehavsluft å trenge inn over mesteparten av Idaho fra vest. Middeltemperaturen i hovedstaden Boise (870 moh.) er –2 °C i januar og 24 °C i juli. Årlig nedbør varierer mellom 250 mm på slettelandet og 1000 mm i fjellene.

Befolkning

Idaho har hatt en raskt voksende befolkning, og var i 2016–2017 den raskest voksende delstaten i USA i prosentmessig vekst (US Census, 2017). I tiåret 1970–1980 vokste folketallet tre ganger raskere enn det nasjonale gjennomsnittet. Veksten fortsatte i 1980-årene og i 1990-årene økte befolkningen med 28,5 prosent. Fra 2000 til 2010 var veksten 21,1 prosent. Bare om lag halvparten av innbyggerne er født i delstaten. «Livskvalitet» oppgis ofte som flyttegrunn. Politisk er befolkningen ganske konservativ, og en del ekstremistgrupper (militser) har tiltrukket negativ oppmerksomhet i nasjonale media.

93,2 prosent av befolkningen regnes som hvite, inkludert 12,5 prosent av hispanics. Urbefolkningen, blant annet nez perce og shoshoni, som delvis lever i reservater, teller 1,7 prosent av folketallet, mens svarte utgjør 0,9 prosent. Delstaten er tynt befolket (7,5 per km2 – nummer 44 blant delstatene). Urbaniseringen har vært fremtredende de siste årene, mens vel halvparten av befolkningen bodde i byer i 2003, er nå cirka 70 prosent bosatt i urbane strøk.

De største byene er hovedstaden Boise med 226 570 innbyggere, Nampa med 93 590 innbyggere (del av storbyområdet rundt Boise), Meridian med 99 926 innbyggere (del av storbyområdet rundt Boise), Idaho Falls med 61 076 innbyggere og Pocatello med 55 193 innbyggere (US Census, 2017).

Idaho velger to senatorer og to representanter til kongressen i Washington D.C. Delstatens eget senat har 70 medlemmer, representanthuset 35 medlemmer.

Næringsliv

Idaho stod i 2021 for 0,41 prosent av USAs samlede brutto nasjonalprodukt, noe som 39. mest av statene i USA (U.S. Department of commerce, 2021).

Jordbruket er i dag forbigått av industri som viktigste næringsvei, men spiller fortsatt en stor rolle. Jordbruksarealet dekker cirka 1/4 av delstatens areal. Av dette irrigeres cirka 1/4 ved hjelp av store overrislingsanlegg. Viktigste produkt er poteter (Idaho er den største potetprodusenten i USA, og er også kjent som «potetstaten»). Det dyrkes også hvete, sukkerbeter, alfalfa, havre, bygg og epler. Skogen dekker nær 2/5 av landarealet, og skogbruket er en viktig næringsgren.

Gruvedriften foregår særlig i nord. De viktigste produktene er bly, sølv, sink, kobber og fosfater. Gull, som ga støtet til gruveindustrien i Idaho, er nå av mindre betydning og utvinnes vesentlig som et biprodukt ved produksjonen av andre mineraler. Moderne gruvedrift i den sentrale delen av Idaho, særlig i området omkring McCall, er basert på beryllium, vanadium og thorium. Gruveindustrien var tidligere ofte hjemsøkt av arbeidskonflikter, og både populistbevegelser og den radikale fagorganisasjonen IWW sto sterkt her ved århundreskiftet.

I 1975 ble en kanal fra Stillehavet til Lewiston i nordvest, Columbia–Snake River Inland Waterway, åpnet og ga hvetefarmerne i nordøst adgang til havet.

Industrien arbeider for en stor del med foredling av delstatens egne jord-, skogbruks- og bergverksprodukter. De tallrike nasjonalparkene har gitt grunnlag for en stor turisttrafikk. En del av Yellowstone nasjonalpark ligger i delstaten, og særlig besøkt er det naturskjønne innsjølandet omkring Coeur d'Alene og Craters of the Moon.

Oktober 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Idaho på 2,9 prosent, mot 3,7 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 3,2 prosent året før og toppnoteringen på 11,8 prosent i april 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

Opprinnelig var dagens Idaho befolket av urfolkene shoshoni, paiute og nez perce. Lewis-Clark-ekspedisjonen i 1805–1806 ble fulgt av pelsjegere og handelsstasjoner. Gullrushet etter 1860 skapte stor innflytting, også av mormoner, som dominerer i den sørøstre delen av delstaten i dag.

Idaho tilhørte lenge Oregon-territoriet, som Storbritannia oppga sitt krav på i 1846. Området kom da under USA, og koloniseringen begynte i 1860, samtidig som det ble funnet gull i området. I 1863 ble området (sammen med den senere staten Montana og mesteparten av Wyoming) organisert som eget territorium, for siden å bli opptatt som den 43. staten i unionen 3. juli 1890.

Gruveindustrien var ofte rammet av arbeidskonflikter på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, og både populistbevegelser og den radikale fagorganisasjonen IWW sto sterkt her ved århundreskifte. Båndene til mormonerstaten Utah er fortsatt sterke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg