Økonomien er sterkt dominert av næringslivet i New York City, som har 2/3 av industrien og er et av verdens fremste finanssentre og hovedsete for De forente nasjoner. Byens industri er allsidig med vekt på trykkeri- og forlagsvirksomhet, media-, konfeksjons-, maskin- og legemiddelindustri, engroshandel m.m.
Buffalo er et viktig senter for tungindustrien (jern og stål), Rochester er hovedsete for Eastman Kodak (film og fotoutstyr) og Schenectady (forstad til Albany) har produksjon av kjøleskap og andre elektriske produkter (General Electric Company). Også Syracuse, Utica, Troy og Binghampton (IBM) har betydelig industri.
Jordbruket produserer melkeprodukter, grønnsaker og frukt til storbymarkedet. Fruktdyrkingen foregår særlig ved sjøene (Finger Lakes) og i Hudsondalen. Det utvinnes noe salt (lengst sørvest), dessuten gips, talkum, råolje, grus og sand m.m.
New York City er en av verdens største turistbyer, og fjell- og sjøområdet i innlandet er et yndet ferie- og rekreasjonsstrøk.
Det finnes en rekke universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner, bl.a. State University of New York, som inngår i University of the State of New York , City University of New York (grunnlagt 1847), Columbia University (1754) og New York University (1831) i New York City, Cornell University (1865) i Itacha, Syracuse University (1870), Union University (1795) i Albany og Schenectady og statsuniversitetet (SUNY, grunnlagt 1948) med avdelinger i bl.a. Albany, Binghampton, Buffalo og Stony Brook. I Troy ligger Rensselaer Polytechnic Institute (1824) og i Poughkeepsie Vassar College (1861).
Hudson er farbar for havgående skip fra New York City, som en av verdens største havnebyer, til Albany og suppleres av New York State Barge Canal System (1918). De internasjonale lufthavnene John F. Kennedy International, La Guardia og Newark (New Jersey) betjener Stor-New York, og hører alle til de travleste i verden.
Kommentarer
Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?
Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.
Du må være logget inn for å kommentere.