Aswandemningene

Aswandemningene. En del av høydemningen. Nassersjøen ligger utenfor bildet til venstre. I bakgrunnen et monument i form av en stor betonglotusblomst, til minne om vennskapet mellom det egyptiske og sovjetiske folk. Til høyre høyspentmaster fra kraftverket.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Aswandemningene, navn på to store demninger i Sør-Egypt ved Nilens første katarakt.

Faktaboks

Uttale
aswˈandemningene
Også kjent som
Aswandammen

Den eldste Aswandemningen

Ble fullført i 1902. Den ligger 5 km sør for byen Aswan og ble bygd for å kontrollere vannføringen i elven og for vanning av Nildalen. Etter påbygginger avsluttet 1912 og 1934 er demningshøyden 35 m og kronelengden 2129 m. Magasinet rommer 5,5 milliarder m3 vann. Omfattende modernisert med hydroelektrisk utstyr i 1960.

Aswan høydemning

(Sadd-el-Aali) ble i 1959 påbegynt 6 km lenger oppe i elven i fht. den eldste demningen, etter en avtale med Sudan om utnyttelsen av vannmassene og om erstatninger til de rammede. Den stod ferdig i 1970. Demningen er 111 m høy (oppdemmingshøyde 97 m), og demningskronen er 3830 m lang. Prosjektet mottok økonomisk støtte fra utlandet, og arbeidet ble utført av om lag 30 000 egyptiske arbeidere og 2000 sovjetiske teknikere. Som følge av oppdemmingen måtte ca. 50 000 egyptere og 40 000 sudanere flytte.

Kraftstasjonen som inngår i demningsanlegget har en samlet maskinytelse på 2100 MW, som utvikles i 12 francisturbiner. Gjennomsnittlig årsproduksjon er på omkring 10 TWh.

Magasinet, den kunstige innsjøen Nassersjøen, strekker seg ca. 290 km opp til Egypts grense og videre 160 km inn i Sudan. Det har et totalvolum på 169 milliarder m3 vann, hvorav 137 milliarder m3 er nyttbar for irrigasjon og regulering av vannføringen nedenfor. De øverste 8 m av magasinet er normalt avsatt til oppsamling av store flommer.

Aswan høydemning har stor betydning for hele Egypts økonomi. Kraftstasjonen står (1992) for 22 % av den totale elektrisitetsproduksjonen i landet (75 % av totalen i 1975). Demningen antas å ha økt jordbruks- og industripotensialet i Egypt med 30–40 %, og den har bedret ferdselsmulighetene på Nilen. Men demningen har også medført ulemper og skader. Slam samles opp i det store magasinet, noe som har ført til synkende fruktbarhet i jordsmonnet langs Nilens bredder nedstrøms demningene. Redusert sediment-transport i nedre del av Nilen har ført til økt erosjon langs elveleiet. Problemer har også oppstått på grunn av endringer i marin-økologiske forhold i Nildeltaet, og de nye, store irrigasjonsanleggene har medført spredning av sykdommer som malaria og bilharzia.

Oppdemmingen truet mange av oldtidsminnesmerkene fra det gamle Nubia. På initiativ fra UNESCO ble det satt i gang store arbeider for å redde det viktigste; se Abu Simbel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg