Oversiktsbilde over Aswan høydemning. Bilde fra 2001
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Aswandemningene er to store demninger i Sør-Egypt ved Nilens første katarakt, sør for byen Aswan.

Faktaboks

Uttale
aswˈandemningene
Også kjent som
Aswandammen

Den eldste Aswandemningen

Den eldste Aswandemningen ble bygd av det britiske kolonistyret og ble fullført i 1902. Den ligger 5 km sør for byen Aswan og ble bygd for å kontrollere vannføringen i elven og for vanning av Nildalen. Etter påbygginger avsluttet 1912 og 1934 er demningshøyden cirka 40 meter og kronelengden 2129 meter. Magasinet rommer 5,5 milliarder m³ vann. Demningen ble omfattende modernisert i 1960.

Aswan høydemning

Minnesmerke over egyptisk-sovjetisk vennskap, reist i forbindelse med byggingen av den store Aswan-demningen. Minnesmerket står på vestsiden av demningen.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Aswan høydemning (Sadd-el-Aali) ble i 1959 påbegynt 6 km lenger oppe i elven i forhold til den eldste demningen, etter en avtale med Sudan om utnyttelsen av vannmassene og om erstatninger til de rammede. Den stod ferdig i 1970. Demningen er 111 meter høy og damkronen 3830 meter lang. Prosjektet mottok økonomisk støtte fra utlandet, og opprinnelig var det meningen at planlegging og bygging skulle utføres med hjelp fra USA. Da dette ikke ble noe av kom hjelpen i stedet fra Sovjetunionen.

Arbeidet ble utført av om lag 30 000 egyptiske arbeidere og 2000 sovjetiske ingeniører og arbeidsledere. Som følge av oppdemmingen måtte cirka 50 000 egyptere og 40 000 sudanere flytte.

Kraftstasjonen

Kraftstasjonen som inngår i damanlegget har en samlet maskinytelse på 2100 MW, som genereres i 12 francisturbiner. Gjennomsnittlig årsproduksjon er 10 TWh, som utgjør drøyt 5 prosent av Egypts samlede strømforbruk.

Magasinet

Magasinet, den kunstige innsjøen Nassersjøen, strekker seg cirka 290 km opp til Egypts grense og videre maksimalt 260 km inn i Sudan. Det har et totalvolum på 169 milliarder m³ vann, hvorav 137 milliarder m³ er nyttbar for irrigasjon og regulering av vannføringen nedenfor. De øverste 8 meter av magasinet er normalt avsatt til oppsamling av store flommer. Største vanndybde er 130 meter.

Aswan høydemning har stor betydning for hele Egypts økonomi. I tillegg til kraftproduksjonens betydning antas demningen å ha økt jordbruks- og industripotensialet i Egypt med opp mot 40 prosent, og den har bedret ferdselsmulighetene på Nilen. Men demningen har også medført ulemper og skader. Slam samles opp i det store magasinet, noe som har ført til synkende fruktbarhet i jordsmonnet langs Nilens bredder nedstrøms demningene. Redusert sediment-transport i nedre del av Nilen har ført til økt erosjon langs elveleiet. Problemer har også oppstått på grunn av endringer i marin-økologiske forhold i Nildeltaet, og de store irrigasjonsanleggene har medført spredning av sykdommer som malaria og bilharzia.

Oppdemmingen truet mange av oldtidsminnesmerkene fra det gamle Nubia. På initiativ fra UNESCO ble det satt i gang store arbeider for å redde det viktigste; se Abu Simbel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg