Faktaboks

Dnipro

Ukrainsk Дніпро́ Dnipro, russisk Днепр Dnepr, belarusisk Дняпро́ Dnjapro

Uttale
dnipr'o
Dnipro

Dnipro er Europas tredje lengste elv. Den er 2201 kilometer lang og har et nedbørfelt (vist i lyserød) på 504 000 kvadratkilometer.

Dnipro er en elv som renner sørover gjennom Russland, Belarus og Ukraina (deriblant Kyiv). Den munner ut i Svartehavet. Dnipro er om lag 2200 kilometer lang og dermed en av Europas lengste elver. Den har et nedbørfelt på rundt 500 000 kvadratkilometer.

Løp

Dnepr, Kiev
Dnepr renner blant annet gjennom Ukrainas hovedstad Kiev.

Dnipro kommer fra Valdajhøydene i Smolenskområdet i Russland, renner gjennom Belarus og inn i Ukraina, gjennom Kyiv, og videre sørover. Den munner ut i Svartehavet øst for Odesa.

De viktigste tilløpene er fra vest elvene Bjarezina (Berezina), Prypiat (Pripjat), Teteriv og Inhulets, fra øst Sozj, Desna, Sula, Psjol, Vorskla, Oril (Oljol) og Samara.

Sør for Kyiv er østbredden lav, mens vestbredden er en opptil 130 meter høy skrent. Mellom Dnipro (Dnepropetrovsk) og Zaporizjzja (Zaporozje) var det strie stryk som tidligere hemmet skipsfarten. Elva har et rikt fiske i nedre løp. Dnipro er islagt to til tre måneder hvert år.

I forbindelse med byggingen av kraftverkene DniproHES (DneproGES) i 1927–1932 ble vannstanden hevet og sluser bygd, hvilket innebærer at Dnipro er seilbar i hele sin lengde.

Kollaps av demningen Nova Kakhovka

I 2023, under Ukraina-krigen, kollapset demningen Nova Kakhovka, nordøst for byen Kherson. Dette førte til at vann i Kakhovka-reservoaret fosset ut i Dnipro og oversvømte en rekke byer og landsbyer, samt jordbruksområder. Mer enn 40 000 personer måtte evakueres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Svein Askheim

Stemmer ikke med artikkelen Europas lengste elver.

svarte Sten Lundbo

Takk for denne kommentaren. Jeg endrer lengden på elva i artikkelen Europas lengste elver.

svarte Sten Lundbo

Det jeg mente å skrive var at jeg har innsendt et forslag om å endre artikkelen Europas lengste elver.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg