Faktaboks

Uttale
thˈüringen
Thüringen (Plasseringskart)

Delstaten Thüringen: Plassering i Forbundsrepublikken Tyskland.

Av /Store norske leksikon ※.
Wartburg
Wartburg ved Eisenach: Vinteren 1521/1522 oversatte Martin Luther Det nye testamentet til tysk. Pila viser til rommet der han utførte arbeidet.

Thüringen er en delstat (Bundesland) i sentrum av Tyskland. Thüringen grenser i nord mot delstatene Sachsen-Anhalt og Niedersachsen, i vest mot delstaten Hessen, i sør mot delstaten Bayern og i øst mot delstaten Sachsen. Thüringen har cirka 2 127 000 innbyggere (2022/2023). Arealet til delstaten er på 16 202 km², noe som gir en befolkningstetthet på 131 innbyggere per km². Hovedstaden er Erfurt. Andre større og kjente byer i delstaten er Gera, Jena, Weimar, Gotha og Eisenach.

Bortsett fra et avbrekk på cirka en måned i 2020 har Bodo Ramelow fra det radikale venstrepartiet Die Linke ledet delstatsregjeringen siden desember 2014. Die Linke inngår i en koalisjon med sosialdemokratene (SPD) og De grønne. Thüringen er (per mars 2024) den eneste av de 16 tyske delstatene som ledes av en ministerpresident fra Die Linke.

Natur

Det dominerende landskapet er Thüringerbekkenet med mange elver og fruktbare sletter, et viktig jordbruksområde (hvete, sukkerbeter, bygg). Vest for Thüringerbekkenet strekker det skogrike høydedraget Thüringer Wald seg sørover fra nordvest til sørøst.

Thüringer Wald er et langt, skogkledd fjellparti og strekker seg cirka 130 km fra Eisenach i nordvest til sørøst, hvor det går over i Frankenwald og Fichtelgebirge. Høyeste topp er Großer Beerberg (982 meter over havet). Geologisk er Thüringer Wald en horst med sammensatt oppbygging. Terrenget er sterkt oppdelt i elvedaler og åsrygger. Middelalderens jernutvinning er slutt, men dalene har betydelig metall- og annen småindustri, i tillegg til en betydelig turisttrafikk.

På Gickelhahn (861 meter over havet) skrev Goethe sitt kjente dikt Über allen Gipfeln ist Ruh.

Næringsliv

JenTower
Landemerke: JenTower i Jena (ca. 160 meter), bygd 1969-1972 for Zeiss-fabrikken (finmeknisk optisk industri), men brukt av byens universitet til 1995. I dag kontor- og hotellbygg.
Goethe og Schiller
Store navn nært knyttet til Weimar, Thüringen: Statue av dikterne Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) og Friedrich Schiller (1749-1805) foran Deutsches Nationaltheater.

Thüringen er kjent for sin optiske industri (Carl Zeiss i Jena), keramikk- og glassindustri (Jenaer Glas) og bilindustri i Eisenach (Opel, BMW). Sonneberg, helt sør i delstaten, hadde en betydelig leketøysindustri, men er nå mest kjent for sitt leketøysmuseum, det største i Tyskland (grunnlagt 1901). I DDR-tiden var Thüringen et sentrum for elektronisk industri.

Siden gjenforeningen av Tyskland satser Thüringen på maskin- og bilindustri, mikroelektronikk, keramikkindustri og på en videre utbygging av turismen. Økonomien til Thüringen er rangert som nummer tretten av de tyske delstatene og står for 1,5 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2022), noe som utgjør cirka 71,5 milliarder euro.

Historie

Thüringen har levert betydelige bidrag til Tysklands kulturelle og politiske historie. På Wartburg (i nærheten av Eisenach) oversatte Martin Luther på begynnelsen av 1500-tallet Bibelen fra latin til tysk og skapte dermed grunnlaget for det nyhøytyske språket.

På slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet var Weimar sentrum for den tyske klassisismen, her bodde Goethe, Schiller, Wieland, Herder.

I nabobyen Jena stod universitetet i fremste rekke blant de tyske universitetene, her foreleste Fichte, Schelling og Hegel. I Jena begynte man i forrige århundre å søke egne nasjonale røtter og kreve en tysk nasjonalstat. I 1817 samlet studentene i Jena seg på Wartburg til en politisk manifestasjon for tysk enhet («Wartburgfest»). I 1919 ble forfatningen til den tyske staten som skulle opprettes etter nederlaget i den første verdenskrig, utarbeidet i Weimar, derav navnet Weimarrepublikken.

Inntil 1918 var Thüringen delt i en rekke fyrstedømmer under de tre slektene Wettin (ernestinske linje), Schwarzburg og Reuss. I 1920 ble fristaten Thüringen dannet, med Weimar som hovedstad. Thüringen omfattet i 1939 11 763 km2 med 1 743 600 innbyggere. Over halvparten av arealet var da jordbruksland, mest åkerland, 1/3 var dekket av skog.

Etter andre verdenskrig lå Thüringen i østsonen, og ved den østtyske forvaltningsreformen 1952 ble delstaten oppløst og delt i flere distrikter. I juli 1990, før Tysklands gjenforening, vedtok det demokratisk valgte østtyske folkekammeret å gjenopprette de tidligere delstatene, deriblant Thüringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg