Thüringen

Thüringen (Plasseringskart)

Thüringen

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Thüringen er en delstat (Bundesland) i sentrum av Tyskland. Thüringen grenser i nord mot delstatene Sachsen-Anhalt og Niedersachsen, i vest mot delstaten Hessen, i sør mot delstaten Bayern og i øst mot delstaten Sachsen. Thüringen har 2 171 000 innbyggere (2015). Arealet til delstaten er på 16 202 km², noe som gir en befolkningstetthet på 134 innbyggere per km². Hovedstaden er Erfurt. Andre større og kjente byer i delstaten er Gera, Jena, Weimar, Gotha og Eisenach.

Faktaboks

Uttale
thˈüringen

Det dominerende landskapet er Thüringerbekkenet med mange elver og fruktbare sletter, et viktig jordbruksområde (hvete, sukkerbeter, bygg). Vest for Thüringerbekkenet strekker det skogrike høydedraget Thüringer Wald seg sørover fra nordvest til sørøst. Skogsdrift, sommer- og vinterturisme «Tysklands grønne hjerte».

Thüringen er kjent for sin optiske industri (Carl Zeiss i Jena), keramikk- og glassindustri (Jenaer Glas), bilindustri i Eisenach (Opel, BMW) og leketøysindustri (leketøysmuseum i Sonneberg). I DDR-tiden var Thüringen et sentrum for elektronikk.

Siden gjenforeningen av Tyskland satser Thüringen på maskin- og bilindustri, mikroelektronikk, keramikkindustri og på en videre utbygging av turismen. Økonomien til Thüringen er rangert som nummer tolv av de tyske delstatene og produserer 1,9 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør cirka 61 milliarder euro.

Historie

Thüringen har levert betydelige bidrag til Tysklands kulturelle og politiske historie. På Wartburg (i nærheten av Eisenach) oversatte Martin Luther på begynnelsen av 1500-tallet bibelen fra latin til tysk og skapte derved grunnlaget for det nyhøytyske språket.

På slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet var Weimar sentrum for den tyske klassisismen, her bodde Goethe, Schiller, Wieland, Herder.

I nabobyen Jena stod universitetet i fremste rekke blant de tyske universitetene, her foreleste Fichte, Schelling og Hegel. I Jena begynte man i forrige århundre å søke de egne nasjonale røtter og kreve en tysk nasjonalstat. I 1817 samlet studentene i Jena seg på Wartburg til en politisk manifestasjon for tysk enhet («Wartburgfest»). Året 1919 ble forfatningen til den tyske staten som skulle opprettes etter nederlaget i den første verdenskrig, utarbeidet i Weimar, derav navnet Weimarrepublikken.

Inntil 1918 var Thüringen delt i en rekke fyrstedømmer under de tre slektene Wettin (ernestinske linje), Schwarzburg og Reuss. I 1920 ble fristaten Thüringen dannet, med Weimar som hovedstad. Thüringen omfattet i 1939 11 763 km2 med 1 743 600 innbyggere.

Over halvparten av arealet var da jordbruksland, mest åkerland, 1/3 var dekket av skog. Etter den annen verdenskrig lå Thüringen i østsonen, og ved den østtyske forvaltningsreformen 1952 ble staten oppløst og delt i flere distrikter. I juli 1990, før Tysklands gjenforening, vedtok det demokratisk valgte østtyske folkekammeret å gjenopprette de tidligere delstatene, deriblant Thüringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg