Kampen om tungtvannet er en norsk-fransk film om tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig. Dramadokumentaren er fra 1948, bare tre år etter krigens slutt. Mange av de involverte er med og spiller seg selv. Den halvannen time lange svart-hvitt-filmen er regissert av norske Titus Vibe-Müller og franske Jean Dréville.

Filmen gir seg ut for å være autentisk. Dermed står den i motsetning til to senere skildringer, der graden av fiksjon er markant større. Disse er Anthony Manns film Helter i Telemark (The Heroes of Telemark)fra 1965 og NRK-serien Kampen om tungtvannet fra 2015.

Handling

Kort tid før krigen oppdaget man tungtvann og fisjon og at disse kan brukes til å lage atomvåpen. Sentral var den franske nobelprisvinnende professoren Frédéric Joliot-Curie, som er med og spiller seg selv. Vi følger historien fra Joliot-Curie, via krigsutbruddet til de ulike delene av tungtvannsaksjonen, deriblant operasjon Gunnerside (saboteringen av Norsk Hydros anleggRjukan i februar 1943). Av de elleve som deltok i operasjonen er seks med og spiller seg selv. I en av sine tidlige filmroller ser vi også Henki Kolstad som en av disse elleve. Filmen slutter med den siste delen av tungtvannsaksjonen: tinnsjøaksjonen i februar 1944.

Om filmen

Historien fortelles delvis med rekonstruksjon, delvis med arkivmateriale. De supplerende kommentarene leses av Hartvig Kiran, som under krigen var en av NRKs «stemmer fra London».

Et utvalg medvirkende

Under følger de elleve som deltok i operasjon Gunnerside. De seks øverste spiller seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg