Håkon jarl var en norsk jarl og riksstyrer fra ca. 970 til 995. Han var sønn av ladejarlen Sigurd Håkonsson og Bergljot Toresdatter.
Håkon jarl hadde sin maktbase i Trøndelag, og ble den første ladejarlen som også engasjerte seg i den skandinaviske politiske maktkampen. Han fikk hjelp av danekongen Harald Blåtann til å fordrive Eirikssønnene, som hadde drept hans far. Ved dyktighet og hell vant han herredømme over mesteparten av det (daværende) norske riket.
Etter noen år kom det til brudd mellom Håkon jarl og den danske kongen. I slaget ved Hjørungavåg rundt 986 beseiret Håkon jomsvikingene, som Haralds sønn Svend Tveskæg hadde sendt mot ham.
Håkon jarl må ha vært en dyktig og hard kriger og en slu maktpolitiker, med sterke røtter i det førkristne bondesamfunnet. Han var hedning og holdt på den gamle norrøne troen. I sine senere år skal han ha styrt hensynsløst og ble derfor mislikt, særlig i Trøndelag. I 995 ble han angivelig drept av trellen Kark under en bondeoppstand i Gauldal. Dette skjedde samtidig som Olav Tryggvason kom til Trøndelag og ble tatt til konge.
Håkon etterlot seg sønnene Eirik og Svein jarler, og datteren Bergljot som var gift med Einar Tambarskjelve.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.