Valdemarsmuren
Byggingen av teglsteinsmuren startet i 1162, under kong Valdemar den store.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Danevirke er en grensevoll mellom Danmark og Tyskland. Den strekker seg fra dagens Schleswig, innerst i fjorden Schlei, sørvestover til Hollingstedt ved elven Treene. Danevirke er et av de største forsvarsanlegg i Nord-Europa fra forhistorisk tid, og består av flere voller med en samlet lengde på omkring 30 kilometer som effektivt sperrer for landverts adgang til Danmark.

Faktaboks

Også kjent som

Dannevirke

norrønt Danavirki

engelsk Danework

tysk Danewerk

Nordvollen er ved dendrokronologiske undersøkelser datert til år 737. Den er om lag 7 kilometer lang, 10 meter bred og 2 m eterhøy, og var bygd av jord med en front av tre som var festet med loddrette stolper anbrakt med 2 meters mellomrom.

Byggingen av nordvollen er knyttet til dansk kongemakt (muligens en kong Ongendus) og til behovet for å sikre seg mot angrep fra sør. Danevirke fungerte som grense mot Det frankiske riket etter at Karl den store på slutten av 700-tallet hadde undertvunget de saksiske stammene. En yngre steinmur skal etter folketradisjonen skrive seg fra midten av 900-tallet. I 1162 satte Valdemar 1 i gang arbeidet på en teglsteinsmur som var opptil 7 meter høy.

Bruk i nyere tid

Militært spilte Danevirke meget liten rolle alt fra midten av 1200-tallet, men i treårskrigen mot Tyskland, i 1848–1850, utnyttet danskene den naturlige sperringen (Slesvig, Mysunde og Frederiksstad). I 1860-årene ble stillingene langs Danevirke utbygd med skanser og batterier. Det lyktes å holde stillingen mot angrepene 2. og 3. februar 1864, i den dansk-tyske krig, men østerrikerne og prøysserne var langt overlegne i tall og utrustning. Dessuten frøs vannsperringene til, og den danske overkommandoen måtte gi opp stillingen. Under andre verdenskrig ble Danevirke en del skadd av tyske militærarbeider (tankfeller).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andersen, H.Hellmuth: Danevirke og Kovirke: arkæologiske undersøkelser 1861-1993, 1998, isbn 87-7288-600-5
  • Kühl, Jørgen & Nils Hardt: Danevirke: Nordens største fortidsminde, 1999, isbn 87-7851-109-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg