Danevirke

Byggingen av teglsteinsmuren startet i 1162, under kong Valdemar den store.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Danevirke, eller Dannevirke er en grensevoll mellom Danmark og Tyskland. Den strekker seg fra dagens Schleswig, innerst i fjorden Schlei, sørvestover til Hollingstedt ved elven Treene.

Danevirke er et av de største forsvarsanlegg i Nord-Europa fra forhistorisk tid og består av flere voller med en samlet lengde på ca. 30 km som effektivt sperrer for landverts adgang til Danmark. Nordvollen er ved dendrokronologiske undersøkelser datert til år 737. Den er ca. 7 km lang, 10 m bred og 2 m høy, og var bygd av jord med en front av tre som var festet med loddrette stolper anbrakt med 2 m mellomrom.

Byggingen av nordvollen er knyttet til dansk kongemakt (muligens en kong Ongendus) og til behovet for å sikre seg mot angrep fra sør. Danevirke fungerte som grense mot Frankrike etter at Karl den store på slutten av 700-tallet hadde undertvunget de saksiske stammene. En yngre steinmur skal etter folketradisjonen skrive seg fra midten av 900-tallet. I 1162 satte Valdemar 1 i gang arbeidet på en teglsteinsmur som var opptil 7 m høy.

Militært spilte Danevirke meget liten rolle alt fra midten av 1200-tallet, men i treårskrigen, 1848–50, utnyttet danskene den naturlige sperringen (Slesvig, Mysunde og Frederiksstad). I 1860-årene ble stillingene langs Danevirke utbygd med skanser og batterier. Det lyktes å holde stillingen mot angrepene 2. og 3. feb. 1864, men østerrikerne og prøysserne var langt overlegne i tall og utrustning, dessuten frøs vannsperringene til, og den danske overkommando måtte gi opp stillingen. Under den annen verdenskrig ble Danevirke en del skadd av tyske militærarbeider (tankfeller).

Litteratur

  • Andersen, H.Hellmuth: Danevirke og Kovirke: arkæologiske undersøkelser 1861-1993, 1998, isbn 87-7288-600-5, Finn boken
  • Kühl, Jørgen & Nils Hardt: Danevirke: Nordens største fortidsminde, 1999, isbn 87-7851-109-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg