trell

I Edda-diktet Rígsþula fortelles det om opphavet til de ulike stendene i det norrøne samfunnet; trellene, bøndene og jarlene. Tegningen forestiller guden Rig sammen med trellene Åe og Edda. Rigs sønn med trellkvinnen Edda ble ifølge diktet stamfaren til trellene.

En trell var en ufri person i Norden i middelalderen. Den nordiske ordningen med treller er et eksempel på det vi i dag kaller slaveri.

Faktaboks

etymologi:
norrønt þræll

I de eldste nordiske landskapslovene oppfattes trellen som løsøre uten rettsstatus. Besittelse av treller var noe som hevet en families sosiale status. Ut fra de mange bestemmelser i lovene, særlig de norske landskapslovene, om treller og frigitte treller (løysinger), må trellehold ha spilt en betydelig rolle i 1000-tallets norske samfunn. I lovene skilles det mellom utenlandske treller og treller født i Norge. Innenlandske frie menn kunne også risikere å bli treller (skuldarmenn) om de hadde gjeld de ikke klarte å betale tilbake.

Trelleholdet gikk sterkt tilbake i Norden utover 1100- og 1200-tallet. Årsaken var dels kirkens påbud om frigivelse av treller, men også den avtagende lønnsomheten ved utnyttelse av trellearbeidskraft. Tilgangen på treller utenfra gikk sterkt tilbake etter vikingtiden. Høymiddelalderens tallrike leilendingsgrupper ble nok i stor utstrekning rekruttert fra trellestanden.

I løpet av 1200-tallet forsvant trellene som sosial gruppe i lovgivningen. I Sverige ble trellevesenet formelt avskaffet ved Magnus Erikssons retterbot av 1335.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg