Hvor omfattende trelleholdet var, og hvor viktig det var for den totale produksjonen, er svært usikkert og har vært gjenstand for mye diskusjon. Kildene gir på den ene siden ikke grunnlag for å hevde at den norske og øvrige nordiske økonomien i vikingtid og tidlig kristen middelalder var så gjennomgripende basert på ufri arbeidskraft som såkalte slavesamfunn andre steder og i andre epoker, som i antikkens Athen og Italia, eller som i plantasjeøkonomien i sørstatene i USA i nyere tid.
I Athen og Italia kan på det meste opptil 35 til 40 prosent av befolkningen ha vært slaver. Så omfattende har trelleholdet helt sikkert ikke vært i Norge. Basert på bedre dokumenterte forhold i England mot slutten av 1000-tallet er det blitt gjettet på at trellene i Norge kan ha utgjort rundt ti prosent av befolkningen her.
På den andre siden forutsetter landskapslovene at det tok flere generasjoner før en løysing og hans eller hennes etterkommere ble helt fri fra bindingen til herren sin og dennes etterkommere. Dessuten kan landskapslovenes klare juridiske kategorier representere forenklinger som dekker over mange former for ufrihet eller avhengighet mellom ytterpunktene trell og helt fri mann eller kvinne.
En passus i Frostatingsloven kan tyde på at det på alminnelig gode gårder i Trøndelag gjerne var et par treller i tillegg til bonden og hans familie. Det heter nemlig her at om en mann ble blindet, skulle han som erstatning få en gård med tolv kyr, to hester og tre treller.
På storgårder kan det ha vært flere. I Snorres kongesagaer heter det om høvdingen Erling Skjalgsson på Sola at han stadig hadde 30 treller hjemme på gården sin, og i tillegg andre treller. Erling skal ha fastsatt dagsverk for dem og gitt dem åkerlapper som de kunne dyrke for seg selv om kveldene og nettene, når arbeidet for herren var gjort. Slik kunne de ifølge Snorre legge seg opp midler til å kjøpe seg fri fra trelldommen, og for betalingen han fikk fra dem kunne Erling kjøpe seg nye treller. Løysingene satte han dels til sildefiske og annet arbeid, og dels fikk de rydde gårder i skogen. Snorre førte denne beretningen i pennen 200 år etter at Erling Skjalgsson døde. Den må derfor tas med en betydelig klype salt.
Da de eldste bevarte redaksjonene av de norske landskapslovene ble til på slutten av 1100-tallet og første halvdel av 1200-tallet, var trelleholdet etter alt å dømme i sterk tilbakegang til tross for de mange bestemmelsene der om treller og frigitte treller. I Magnus Lagabøtes landslov fra 1274 og det øvrige reviderte norske lovverket fra andre halvdel av 1200-tallet er trellene helt borte som sosial gruppe. Landsloven forutsetter riktignok at kokkene på leidangsskipene kunne være treller, men dette kan være en detalj som er blitt hengende igjen fra landskapslovene ved lovrevisjonen til kong Magnus uten noen rot i faktiske forhold i 1270-årene.
Da Snorre skrev kongesagaene sine, var kristendommen for lengst godt etablert i Norge, og kirken var mot hold av kristne treller og for frigivelse av disse. Beretningen om Erling Skjalgsson og de frigitte trellene hans tidlig på 1000-tallet kan være inspirert av dette. Men vi kan ikke se bort fra at Snorre hadde rett i at det mot slutten av vikingtiden var utstrakt bruk av treller på høvdinggårdene her til lands. Og landskapslovene gir inntrykk av at til og med prestene i den eldste kristne tiden kunne være treller.
Kommentarer (2)
skrev Sheena Bastet
"I Sverige ble trellevesenet formelt avskaffet ved Magnus Erikssons retterbot av 1335."
Bad link on "Magnus Erikssons"
svarte Ida Scott
Hei, takk for tilbakemelding, lenka er nå retta opp. Mvh Ida Scott, redaksjonen.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.