Hordaland (historisk område)

Artikkelstart

Hordaland er navnet på det området som i den tidligste historiske tid, da Norge var delt opp i såkalte folkland, var hordenes stammeland. Harðanger (Hardanger) betyr trolig hordenes fjord, og Harðsær, som nå kalles Krossfjorden, betyr hordenes sjø.

I tidlig middelalder var betegnelsen Hordaland begrenset til navnet på kystdistriktene i det området som vi senere kjenner som Hordaland fylke, i motsetning til innlandsområdene Voss og Hardanger. Delingen av kystområdet i Sunnhordland og Nordhordland er kjent fra slutten av 1100-tallet. Sverres saga, der den eldste delen er fra 1180-årene, skiller således mellom vossinger, hardinger, nordhorder og sunnhorder.

Fra denne tiden omfattet den bergenske «bysysla» vanligvis både Nord- og Sunnhordland, tidvis også Voss og Hardanger. Samlet sett utgjorde disse fire områdene det Hordafylket, som ble organisert under Gulatinget, og som i store trekk svarer til Hordaland fylke slik det var avgrenset i perioden 1763–2019. Middelalderens Hordafylke er på denne bakgrunn mer omfattende enn de kystområdene som utgjorde det opprinnelige Hordaland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg