Øyvind Finnsson Skaldespiller

Faktaboks

Øyvind Finnsson Skaldespiller
norrønt Eyvindr Finnsson skáldaspillir
900-tallet

Artikkelstart

Øyvind Finnsson Skaldespiller var en norsk skald. Han var av høy byrd; hans mor var ifølge sagaen datterdatter av Harald Hårfagre. Øyvind var far til Hårek fra Tjøtta.

Øyvind var hirdskald hos kong Håkon den gode. Da kongen døde av et sår etter slaget på FitjarStord i 961, diktet Øyvind sitt mest berømte kvad, Hákonarmál, hvor han med kraft og patos skildrer kampen og kongens tapperhet, og deretter hvordan kongen blir ærefullt mottatt av Odin i Valhall. Både i innhold og form minner Hákonarmál om et eldre anonymt dikt om kong Eirik Blodøks, Eiriksmál, og slutten har påfallende likhet med et par strofer i Håvamål.

Det er også bevart betydelige rester av et annet større dikt av Øyvind, Háleygjatal, som gjør rede for ladejarlenes ætt fra Sæming (en sønn av Odin og Skade) til Håkon jarl (død 995). Likheten med Tjodolv fra Kvines Ynglingatal ble påpekt allerede av Snorre Sturlason.

I vår tid har man ment at likheten mellom disse kvadene og eldre diktning er bakgrunnen for Øyvinds tilnavn skáldaspillir, som tradisjonelt blir fortolket til «skaldeforderveren». Men Hákonarmál og andre av Øyvinds kvad, viser at Øyvind var en betydelig kunstner, og ingen middelalderkilder omtaler ham negativt. Fortolkningen av navnet er derfor usikker.

Øyvind Skaldespiller er den siste norskfødte hirdskalden som vi vet om.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg