Blot

I dag brukes ordet hedning om neopaganister, mennesker som søker å gjenopplive gamle religioner, som den gamle norrøne religionen.

Hedning er en som bekjenner seg til hedenskap. I dag brukes ordet om neopaganister, mennesker som søker å gjenopplive gamle religioner, som den gamle norrøne religionen. Opprinnelig var ordet en nedsettende betegnelse på en person som ikke var kristen.

Faktaboks

Etymologi

norrønt heiðingi

Også kjent som

nynorsk heidning, heiding

latin paganus

I moderne språkbruk blir ordet hedning også brukt i samme betydning som ateist, det vil si en som ikke tror at det finnes guder, eller en person som ikke tror på eller praktiserer noen av de store levende religionene. I dagligtalen brukes ordet også for å beskrive en ukultivert person.

Opprinnelse

Ordet kommer fra norrønt av hede, egentlig «en som bor på landet», og var betegnelse på dem som holdt lengst på den gamle norrøne religionen. Å bruke ulike betegnelser på tilhengere av et lands hovedreligion og personer som praktiserer eldre religioner, er en gammel europeisk skikk som går helt tilbake til oldtiden.

I Bibelen

I norske oversettelser av Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet) brukes betegnelsen hedning som gjengivelse av det hebraiske gojim («folkene»). Gojim brukes da i betydningen ikke-israelitter, i motsetning til Am Israel (israelsfolket). Her dreier det seg mer om nasjonalitet enn om tro. Begrepet gojim brukes også i moderne hebraisk dagligtale for å beskrive en person som ikke er jøde.

Bruken gjenspeiles i Det nye testamentet der flertallsformen ethne (av gresk for «folk») brukes om folkeslagene, mens et annet ord for folk, laos, brukes både om jøder og kristne.

Moderne hedenskap

I dag finnes det i mange land kretser som søker å gjenopplive gamle religioner. Dette kalles neopaganisme. I Norge er det flere godkjente trossamfunn som ønsker å fornye den norrøne troen, åsatro. Dette kalles moderne åsatro. To slike trossamfunn er Åsatrufellesskapet Bifrost og Foreningen Forn Sed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg