hedning

Blot

I dag brukes ordet hedning om neopaganister, mennesker som søker å gjenopplive gamle religioner, som den gamle norrøne religionen.

Hedning er en som bekjenner seg til hedenskap. I dag brukes ordet om neopaganister, mennesker som søker å gjenopplive gamle religioner, som den gamle norrøne religionen. Opprinnelig var ordet en nedsettende betegnelse på en person som ikke var kristen.

Faktaboks

Også kjent som
latin paganus

I moderne språkbruk blir ordet hedning også brukt i samme betydning som ateist, det vil si en som ikke tror at det finnes guder, eller en person som ikke tror på eller praktiserer noen av de store levende religionene. I dagligtalen brukes ordet også for å beskrive en ukultivert person.

Opprinnelse

Ordet kommer fra norrønt av hede, egentlig «en som bor på landet», og var betegnelse på dem som holdt lengst på den gamle norrøne religionen. Å bruke ulike betegnelser på tilhengere av et lands hovedreligion og personer som praktiserer eldre religioner, er en gammel europeisk skikk som går helt tilbake til oldtiden.

I Bibelen

I norske oversettelser av Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet) brukes betegnelsen hedning som gjengivelse av det hebraiske gojim («folkene»). Gojim brukes da i betydningen ikke-israelitter, i motsetning til Am Israel (israelsfolket). Her dreier det seg mer om nasjonalitet enn om tro. Begrepet gojim brukes også i moderne hebraisk dagligtale for å beskrive en person som ikke er jøde.

Bruken gjenspeiles i Det nye testamentet der flertallsformen ethne (av gresk for «folk») brukes om folkeslagene, mens et annet ord for folk, laos, brukes både om jøder og kristne.

Moderne hedenskap

I dag finnes det i mange land kretser som søker å gjenopplive gamle religioner. Dette kalles neopaganisme. I Norge er det flere godkjente trossamfunn som ønsker å fornye den norrøne troen, åsatro. Dette kalles moderne åsatro. To slike trossamfunn er Åsatrufellesskapet Bifrost og Foreningen Forn Sed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg