hedning

Artikkelstart

Hedning er et ord som kan brukes på flere måter. Ordet er opprinnelig en nedsettende gammel betegnelse på en person som ikke er kristen. I dag brukes betegnelsen hedning, eller paganist, også om mennesker som søker å gjenopplive gamle religioner, som den gamle norrøne.

Faktaboks

Også kjent som
latin paganus

I moderne språkbruk blir ordet hedning også ofte brukt i samme betydning som ateist, det vil si en som ikke tror at det finnes guder, eller en person som ikke tror på, eller praktiserer, noen av de store levende religionene. I dagligtalen brukes ordet også for å beskrive en ukultivert person.

Opprinnelse

Ordet kommer fra norrønt av hede, egentlig «en som bor på landet», og var betegnelse på dem som holdt lengst på den gamle norrøne religionen. Å bruke ulike betegnelser på tilhengere av et lands hovedreligion og personer som praktiserer eldre religioner, er en gammel europeisk skikk som går helt tilbake til oldtiden.

I Bibelen

I norske oversettelser av Den hebraiske bibelen (Det gamle testamente) brukes betegnelsen hedning som gjengivelse av det hebraiske gojim («folkene»). Gojim brukes da i betydningen ikke-israelitter, i motsetning til Am Israel (israelsfolket). Her dreier det seg mer om nasjonalitet enn om tro. Begrepet gojim brukes også i moderne hebraisk dagligtale for å beskrive en person som ikke er jøde.

Bruken gjenspeiles i Det nye testamente der flertallformen ethne (av gresk for «folk») brukes om folkeslagene, mens et annet ord for folk, laos, brukes både om jøder og kristne.

Moderne hedendom

I dag finnes det, i mange land, kretser som søker å gjenopplive gamle religioner. Dette kalles gjerne neopaganisme (nyhedendom). I Norge har vi flere godkjente trossamfunn som ønsker å fornye åsatruen (Åsatrufellesskapet Bifrost, Foreningen Forn Sed).

I Norge er ateistene blant annet representert gjennom organisasjonen Ateistene, som siden 2017 er navnet på det som tidligere het Det norske Hedningsamfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg