Etter forfatningen av 1995 er Georgia en demokratisk republikk. Forfatningen understreker Georgias territoriale integritet, inkludert Abkhasia, Adsjaria og Sør-Ossetia (hvor det har vært åpne konflikter grunnet krav om løsriving fra sentralmakten).

Øverste utøvende makt har siden uavhengigheten ligget hos presidenten. Presidenten er statsoverhode og velges direkte av folket for en femårsperiode, med mulighet for gjenvalg to ganger. Presidenten leder regjeringen. Den øverste representative og lovgivende myndighet ligger hos et ettkammerparlament (Sakartvelos Parlamenti) med 150 medlemmer (redusert fra 235 før valget i 2008), som velges hvert fjerde år – halvparten i enkeltpersonkretser, resten på partilister. Stemmerettsalderen er 18 år.

Det politiske systemet har siden uavhengigheten vært preget av løse og skiftende koalisjoner. Statsstyret har vært ustabilt i Georgia frem til regimeskiftet i januar 2004. Ved parlamentsvalget i mai 2008 fikk president Saakashvilis parti Nasjonalbevegelsen for et seierrikt Georgia 119 av plassene i nasjonalforsamlingen.

Administrativt er Georgia inndelt i 9 regioner, ett byområde og to autonome republikker, Abkhasia og Adsjaria, samt det selverklærte uavhengige området Sør-Ossetia (georgisk Samkhret Oseti).

Domstolene er i prinsippet uavhengige. Landet har en generalprokurator som øverste påtalemyndighet og en høyesterett med fire kamre som øverste domstol.

Videre lesning

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.