Kjønnskvotering, det å gi fordeler til personer av det ene kjønn, for eksempel ved ansettelser, inntak til utdannelsesinstitusjoner og liknende for å oppnå likevekt i kjønnsfordelingen innenfor en yrkesgruppe.

Kjønnskvotering ved studentopptak er tillatt «på ellers tilnærmet like vilkår» i medhold av likestillingsloven. Kjønnskvotering praktiseres også ved nominasjoner til verv innenfor en del organisasjoner. Det er for eksempel blitt vanlig i de politiske partiene.

I Norge praktiserer man også lovfestet kjønnskvotering i styrer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. juni 2015 skrev Gunnar Flatval

Når ble BEGREPET kjønnskvotering første gang brukt i norsk offentlighet debatt?

26. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Et enkelt bibliotekssøk viser at begrepet kjønnskvotering dukker opp bøker og tidsskrifter vertfall fra midten av 70-tallet, og i større utstrekning fra begynnelsen av 80-tallet. Den tidligste utgivelsen som omtaler kjønnskvotering jeg kunne finne er "Mannssamfunnet midt imot : Norsk kvinnesaksdebatt gjennom tre "Mannsaldre": en antologi"fra 1974, redigert av Kari Skjønsberg. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

26. august 2016 svarte Ingunn Ikdahl

Hei Gunnar,
Jeg har søkt i en database for avisartikler, og det første treffet jeg finner er fra januar 1975. Uttrykket ble imidlertid lite brukt før 1983.
Mvh, Ingunn

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.