Et valgkollegium er det organet som ved indirekte valg velger den eller de representantene som skal velges. De gjør dette på vegne av de velgerne som først valgte valgkollegiet.

Faktaboks

Også kjent som

valgmannskollegium, valgmannsforsamling

Et eksempel på et valgkollegium er «Electoral College» som velger presidenten i USA.

Valgkollegier brukes i en rekke land i forbindelse med presidentvalg. I Finland ble presidenten valgt av et valgkollegium inntil 1993.

Valgkollegiets medlemmer kalles tradisjonelt valgmenn. Disse kan enten være valgt bare for å ivareta denne funksjonen, eller de kan være medlemmer av et representativt organ som også fungerer som valgkollegium. For eksempel velges presidenten i India av et valgkollegium som består av medlemmer av landets parlament og delstatsforsamlingene.

Betegnelsen valgkollegium blir mest brukt om særskilt valgte forsamlinger av valgmenn.

Les mer i Store norske leksikon

Artikkelen inneholder tekst hentet fra Elklit, Jørgen (2007). «Valgkollegium». I: Østerud, Øyvind (red.). Statsvitenskapelig leksikon. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg