Folketallet i Georgia var i 2013 beregnet til 4 478 000 (Verdensbanken). Forventet levealder ved fødsel er (2013) beregnet til ca. 78 år for kvinner og ca. 70 år for menn.

Det har i hele etterkrigstiden foregått en etnisk homogeniseringsprosess. Går vi tilbake til folketellingen i 1959 var 64,3 % av befolkningen georgiere, 11 % armenere, 10 % russere. 20 år senere, i 1979, var andelen georgiere økt til 68,75 %, andelen armenere sunket til 9,97 % og russere til 7,4 %. I 2008 var andelen georgiere kommet opp i over 83 %, mens armenere var nede i 5,7 % og russere 1,5 %. Også mange osseter, ukrainere, grekere og jøder har emigrert. Den russiske befolkningen er først og fremst konsentrert i Tbilisi og i Abkhasia. En stor del av den georgisk-mingrelske befolkningen i Abkhasia utvandret til Georgia etter 1993.

Den autonome republikken Abkhasia består hovedsakelig av tyrkisk-beslektede befolkningsgrupper. I den andre autonome republikken, Adsjaria, er den største befolkningsgruppen muslimske georgiere. Store deler av befolkningen i det autonome området Sør-Ossetia har østiranske røtter.

Republikken er relativt tett befolket med 67,3 innbyggere per km2. Flesteparten bor i lavlandet ved Svartehavet og i Suram-høylandet. Hovedstaden Tbilisi er største by, andre større byer er Kutaisi, Rustavi, Batumi og Sukhumi.

Offisielt språk er georgisk, som er morsmål for ca. 3,9 mill. av landets innbyggere. Georgisk hører til de sørkaukasiske språkene og skrives med det georgiske alfabetet, som er utviklet på grunnlag av det arameiske og greske alfabetet. Andre sørkaukasiske språk i Georgia er mingrelsk (ca. 400 000), lasisk (ca. 2000) og svanisk (ca. 35 000). Videre finnes minoriteter med russisk-, armensk- og aserbajdsjansktalende. I Abkhasia er ca. 18 % abkhasiskspråklige, i Sør-Ossetia snakker 2/3 av befolkningen det iranske språket ossetisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.