Faktaboks

Også kjent som
European People's Party

Det europeiske folkepartiet (EPP) er en politisk forening av konservative og kristendemokratiske partier som arbeider for å styrke samarbeidet mellom sentrum-høyre-partier i Europa. Partiet ble stiftet i 1976 og er den største partigruppen i Europaparlamentet.

Formål

Foreningen har som hovedformål å styrke et europeisk samarbeid i tråd med liberale og konservative prinsipper. Disse innebærer blant annet å styrke private bedrifters rettigheter overfor staten, å fremme en mer samlet og konkurransedrevet økonomi innad i Europa, og å jobbe for politiske løsninger på klimautfordringene som også bidrar til økonomisk vekst.

Struktur

EPP består av mer enn 80 partier fra mer enn 40 forskjellige land og arbeider aktivt med å fremme en liberal og konservativ politikk innad i Europarådet og EU. Foreningen ledes av et overordnet styre med en president som velges hvert tredje år. Den tidligere polske statsministeren Donald Tusk er EPPs president siden 2019.

EPP er den største partigruppen i Europaparlamentet. Partigruppen har siden stiftelsen åpnet opp for at partier i land utenfor Europa og EU også kan tilslutte seg foreningen. Partier fra Moldova, Georgia og Armenia har blitt medlemmer av EPP. EPP er tilsluttet IDU, den verdensomspennende sammenslutningen av sentrums- og høyrepartier. Partiet Høyre i Norge er medlem av EPP, mens Kristelig Folkeparti er observatør.

Historie

I 1953 gikk den franske utenriksministeren Robert Shuman, den tyske forbundskansleren Konrad Adenauer og den italienske statsministeren Alcide De Gasperi sammen for å opprette the European Coal and Steel Community (Det europeiske kull- og stålfellesskap). Foreningen besto av representanter fra politiske partier, og arbeidet for å gjenopprette den europeiske stål- og kullsektoren etter andre verdenskrig.

Aktiviteten til foreningen førte etterhvert til at medlemmene gikk sammen om å etablere Det europeiske folkepartiet; en egen politisk forening som skulle arbeide for å styrke det økonomiske samarbeid mellom europeiske land etter markedsøkonomiske og konservative prinsipper. Foreningen ble offisielt stiftet i 1976 i Luxemburg, hvor representanter fra sentrum- og høyrepartier i de syv europeiske landene Belgia, Tyskland, Frankrike, Irland, Italia, Luxemburg og Nederland møtte opp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg