Jules Verne

Faktaboks

Jules Verne

Født Jules Gabriel Verne

uttale:
vɛrn
født:
8. februar 1828, Nantes, Frankrike
død:
24. mars 1905, Amiens, Frankrike

Jules Verne

Verne, Jules
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Jules Verne var en fransk forfatter. Han utdannet seg som jurist, skrev flere skuespill og foretok lange reiser, blant annet til Norge, før han oppnådde suksess med romaner som gjenspeilte samtidens interesse for vitenskap og oppdagelsesreiser. Mange av bøkene ble opprinnelig trykt som føljetonger i aviser og ukeblad. I bokform ble de samlet i serien Voyages extraordinaires.

De fleste av Vernes bøker er oversatt til norsk, og mange er blitt filmatisert og dramatisert. Blant de mest kjente kan nevnes Les Enfants du capitaine Grant (1867-68; Kaptein Grants barn, første norske oversettelse 1901), Vingt mille lieues sous les mers (1869-70; En verdensomseiling under havet, første norske oversettelse 1894), Le Tour du monde en quatre-vingts jours (1873; Jorden rundt på 80 dager, første norske oversettelse 1899) og L'Île mystérieuse (1874-75; Den hemmelighetsfulle øya, første norske oversettelse 1876).

I mange bøker foregriper Verne oppfinnelser og oppdagelser som først ble utviklet på 1900-tallet. Derfor er han på sitt beste med rette betraktet som en forløper for moderne science fiction. Menneske- og samfunnssynet er likevel ganske tradisjonelt, det er blant annet sterkt mannsdominert; men også i denne forstand kan Vernes bøker gi et interessant bilde av samtidens idealer og tenkesett. De spennende intrigene og den medrivende fortellemåten har tatt en del oppmerksomhet bort fra hans humor og ironi, som særlig kommer frem i skildringene av briter og amerikanere.

Verne ble lenge hovedsakelig regnet som forfatter av «guttebøker», men interessen for ham har vært stigende blant forskerne, og han har hatt vesentlig betydning for moderne franske forfattere som Georges Perec og Michel Tournier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Allotte de la Fuÿe, Marguerite: Jules Verne: sa vie, son oeuvre, 1953
  • Compère, D.: Jules Verne : écrivain, 1991, Finn boken
  • Lottman, Herbert R.: Jules Verne, 1996, isbn 2-08-067050-6, Finn boken
  • Vebel, Susanne: Bogen om Jules Verne : forfatteren, bøger, film, teater, 1978, isbn 87-7215-622-8, Finn boken
  • Vierne, Simone: Jules Verne, 1986, isbn 2-7158-0567-5, Finn boken

Kommentarer (1)

skrev Hanne Lauvstad

Det kunne være interessant om det ble nevnt noe om hvor fort Jules Vernes bøker (i hvert fall de mest kjente) ble oversatt til norsk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg