Faktaboks

Jules Verne

Født Jules Gabriel Verne

Uttale
vɛrn
Født
8. februar 1828, Nantes, Frankrike
Død
24. mars 1905, Amiens, Frankrike
Verne, Jules

Jules Verne

Verne, Jules
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Jules Verne var en fransk forfatter, kjent for populære bøker som gjenspeilte samtidens interesse for vitenskap og oppdagelsesreier. I flere av bøkene foregriper Verne oppfinnelser og oppdagelser som først ble utviklet på 1900-tallet, og bøkene hans blir betraktet som en forløper for moderne science fiction. De mest kjente utgivelsene er En verdensomseiling under havet og Jorden rundt på 80 dager.

Bakgrunn

Verne utdannet seg som jurist, skrev flere skuespill og foretok lange reiser, blant annet til Norge, før han oppnådde suksess med romaner som gjenspeilte samtidens interesse for vitenskap og oppdagelsesreiser. Mange av bøkene ble opprinnelig trykt som føljetonger i aviser og ukeblad. I bokform ble de samlet i serien Voyages extraordinaires.

De fleste av Vernes bøker er oversatt til norsk, og mange er blitt filmatisert og dramatisert. Blant de mest kjente kan nevnes:

  • Kaptein Grants barn, utgitt 1867-1868. Originaltittel: Les Enfants du capitaine Grant. Første norske oversettelse 1901.
  • En verdensomseiling under havet, utgitt 1869-1870. Originaltittel: Vingt mille lieues sous les mers. Første norske oversettelse 1894.
  • Jorden rundt på 80 dager, utgitt 1873. Originaltittel: Le Tour du monde en quatre-vingts jours. Første norske oversettelse 1899.
  • Den hemmelighetsfulle øya, utgitt 1874-1875. Originaltittel: L'Île mystérieuse. Første norske oversettelse 1876.

I mange bøker foregriper Verne oppfinnelser og oppdagelser som først ble utviklet på 1900-tallet. Derfor er han på sitt beste med rette betraktet som en forløper for moderne science fiction. Menneske- og samfunnssynet er likevel ganske tradisjonelt, det er blant annet sterkt mannsdominert; men også i denne forstand kan Vernes bøker gi et interessant bilde av samtidens idealer og tenkesett. De spennende intrigene og den medrivende fortellemåten har tatt en del oppmerksomhet bort fra hans humor og ironi, som særlig kommer frem i skildringene av briter og amerikanere.

Verne ble lenge hovedsakelig regnet som forfatter av «guttebøker», men interessen for ham har vært stigende blant forskerne, og han har hatt vesentlig betydning for moderne franske forfattere som Georges Perec og Michel Tournier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Allotte de la Fuÿe, Marguerite: Jules Verne: sa vie, son oeuvre, 1953
  • Compère, D.: Jules Verne : écrivain, 1991
  • Lottman, Herbert R.: Jules Verne, 1996, isbn 2-08-067050-6
  • Vebel, Susanne: Bogen om Jules Verne : forfatteren, bøger, film, teater, 1978, isbn 87-7215-622-8
  • Vierne, Simone: Jules Verne, 1986, isbn 2-7158-0567-5

Kommentarer (3)

skrev Hanne Lauvstad

Det kunne være interessant om det ble nevnt noe om hvor fort Jules Vernes bøker (i hvert fall de mest kjente) ble oversatt til norsk.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Hanne, takk for innspill som er tatt til følge.

svarte Hanne Lauvstad

Flott! Jeg ser forresten at det mangler et mellomrom etter En verdensomseiling under havet i slutten av første avsnitt (ingressen).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg