Jules Verne

Verne, Jules av Ukjent/Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Jules Verne var en fransk forfatter. Han utdannet seg som jurist, skrev flere skuespill og foretok lange reiser, blant annet til Norge, før han oppnådde suksess med romaner som gjenspeilte samtidens interesse for vitenskap og oppdagelsesreiser. Mange av bøkene ble opprinnelig trykt som føljetonger i aviser og ukeblad. I bokform ble de samlet i serien Voyages extraordinaires. De fleste av Vernes bøker er oversatt til norsk, og mange er blitt filmatisert og dramatisert. Blant de mest kjente kan nevnes Les Enfants du capitaine Grant (1867; Kaptein Grants barn), Vingt mille lieues sous les mers (1870; En verdensomseiling under havet), Le Tour du monde en quatre-vingts jours (1873; Jorden rundt på 80 dager) og L'Île mystérieuse (1884; Den hemmelighetsfulle øya).

I mange bøker foregriper Verne oppfinnelser og oppdagelser som først ble utviklet på 1900-tallet. Derfor er han på sitt beste med rette betraktet som en forløper for moderne science fiction. Menneske- og samfunnssynet er likevel ganske tradisjonelt, det er blant annet sterkt mannsdominert; men også i denne forstand kan Vernes bøker gi et interessant bilde av samtidens idealer og tenkesett. De spennende intrigene og den medrivende fortellemåten har tatt en del oppmerksomhet bort fra hans humor og ironi, som særlig kommer frem i skildringene av briter og amerikanere.

Verne ble lenge hovedsakelig regnet som forfatter av «guttebøker», men interessen for ham har vært stigende blant forskerne, og han har hatt vesentlig betydning for moderne franske forfattere som Georges Perec og Michel Tournier.

  • Allotte de la Fuÿe, Marguerite: Jules Verne: sa vie, son oeuvre, 1953
  • Compère, D.: Jules Verne : écrivain, 1991, Finn boken
  • Lottman, Herbert R.: Jules Verne, 1996, isbn 2-08-067050-6, Finn boken
  • Vebel, Susanne: Bogen om Jules Verne : forfatteren, bøger, film, teater, 1978, isbn 87-7215-622-8, Finn boken
  • Vierne, Simone: Jules Verne, 1986, isbn 2-7158-0567-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.