Faktaboks

Dieppe
Etymologi
av saksisk deop eller norrønt djúpr, ‘dyp’; trolig en karakteristikk av havnen
Uttale
djɛp
Dieppe
Dieppe
Dieppe
Av .

Dieppe er en by i Frankrike, i regionen Normandie, departementet Seine-Maritime, 58 km nord for Rouen, ved utløpet av Arques. Byen har 29 080 innbyggere (2017), med forsteder 36 182 innbyggere.

Byen er omgitt av høye krittklipper og har en god havn med livlig trafikk, blant annet fergesamband med Newhaven i England. Det er et stort fiskemarked i byen. Dieppe har skipsverft, motor- og legemiddelindustri og gammel berømt fremstilling av elfenbensarbeider og kniplinger. Byen er et kjent badested.

Historie

Dieppe kom under Frankrike 1195 og var på 1500-tallet landets viktigste havn. I 1694 ble byen ødelagt av en engelsk-nederlandsk flåte. Den 19. august 1942 utførte britisk-kanadiske styrker et stort anlagt kommandoraid mot Dieppe på en 25 km bred front. Kampen ble avviklet etter ni timer med store tap av personell og materiell, blant annet ble over 3300 kanadiske soldater drept. Likevel gav Diepperaidet verdifull erfaring for den senere invasjonen av Normandie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg