Claude Chabrol

Faktaboks

Claude Chabrol

Claude Henri Jean Chabrol

Uttale
ʃabrˈål
Født
24. juni 1930, Paris
Død
12. september 2010, Paris

Claude Chabrol

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Claude Chabrol var en fransk filmregissør. Han var en av hovedmennene bak den nye bølgen i fransk film.

Chabrol vokste opp i Sardent i Creuse-regionen. Han begynte som journalist og filmkritiker i tidsskriftet Cahiers du Cinéma, og var en av hovedmennene bak den nye bølgen med gjennombruddsfilmene Le beau Serge (Min venn Serge, 1959) og Les Cousins (Fetterne, 1960). Hans første filmer skildrer unge mennesker med en protestholdning, og er preget av en visuell og levende fortellerteknikk.

I senere filmer, som Le scandale (Sjampagnemord, 1967), Les Biches (To kvinner, en mann, 1968), Que la Bête meure (Udyret skal dø, 1970) og Le Boucher (Slakteren, 1971), var han tydelig påvirket av Alfred Hitchcock, og bruker først og fremst kriminalsjangeren i sine portretter av det franske borgerskapet.

Karrieren fikk etter hvert mindre oppmerksomhet, men han gjorde seg tidvis bemerket internasjonalt med filmer som Violette Nozière (Violette – en gåtefull kvinne, 1978), Le Sang des autres (Det siste offer, 1983), Poulet au vinaigre (Et lik for mye, 1985) og L'Enfer (Farlig sjalusi, 1994).

L'ivresse du pouvoir (Maktens komedie, 2006) er en politisk thriller med Isabelle Huppert som korrupsjonsjeger i Frankrikes økonomisk-politiske elite, delvis basert på Eva Jolys historie. Chabrol var i 1964–1980 gift med Stéphane Audran, som medvirket i mange av hans filmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg