Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

New Hampshire.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

New Hampshire, forkortet NH, delstat i New England i USA, som grenser i nord mot Canada (Québec), i nordøst mot Maine, i sør mot Massachusetts og i vest mot Vermont. New Hampshire har et areal på 24 219 km2 og har 1 377 529 innbyggere (US Census, 2020). Hovedstaden er Concord.

Faktaboks

Uttale
nju: hˈæmpʃə

Delstaten ble navngitt i 1629 etter grevskapet Hampshire i England, og er også kjent som The Granite State, som sikter til granittberggrunnen.

Natur og klima

Mount Washington Cog Railway, også kjent som verdens eldste tannstangbane, frakter turister opp Mount Washington.
.
Lisens: CC BY 2.0

New Hampshire ligger i sin helhet innenfor Appalachene. Den nordlige tredjedelen domineres av White Mountains, og når i Mount Washington opp i 1917 moh. De sørlige 2/3 består av et lavere bakkeland, dekket av morenejord og med mange små innsjøer. Langs den korte (19 km) Atlanterhavskysten ligger en smal kystslette. Mesteparten av staten har drenering mot sør gjennom Merrimack og Connecticut River.

Klimaet er kontinentalt, med kort sommer og kald, snørik vinter. 85 prosent av arealet er skogkledd. Statens høyeste punkt er Mount Washington (1917 moh.) med et alpint klima. 12. april 1934 ble det målt vindkast på 372 km/t (103 m/s), som er det høyeste noen gang målt manuelt i verden. Fjellet ble kalt Agiocochook (Store ånds hjem) av urfolk i området.

Befolkning

Den europeiske koloniseringen av New Hampshire begynte i 1623, og området hadde i 1790 cirka 142 000 innbyggere. Under 1800- og første halvdel av 1900-tallet var befolkningstilveksten forholdsvis moderat, men i siste halvdel av 1900-tallet var befolkningsveksten i perioder raskere enn gjennomsnittet for hele USA.

89,1 prosent av innbyggerne regner seg som hvite, 3,1 prosent asiater, 4,4 prosent hispanic og 1,9 prosent svarte (US Census, 2020). Området ble opprinnelig befolket av engelske og skotsk-irske protestanter, og deres etterkommere setter fortsatt sitt preg på staten. En annen viktig gruppe er etterkommere av katolske fransk-kanadiere, som innvandret i tiden etter den amerikanske borgerkrigen (1861–1865).

60,3 prosent av befolkningen er bosatt i byer og bymessige strøk (2010), størsteparten i den sørlige del av staten. Største byer er Manchester, Nashua og hovedstaden Concord.

New Hampshire har beholdt det årlige allmøtet som en viktig styreform i lokalpolitikken, har fortsatt ikke innført omsetnings- eller inntektsskatt og er kjent for slagordet «Live Free or Die», 'Lev fritt eller dø'. Delstaten er den første som avholder primærvalg i forbindelse med de amerikanske presidentvalg og har dermed en større betydning i landets politiske liv enn det lave folketallet skulle tilsi.

New Hampshire sender to senatorer og to representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Næringslivet i New Hampshire er hovedsakelig basert på industri og turisme. Jordbruk drives mest i dalførene omkring Merrimack River, som fører nord–sør tvers gjennom New Hampshire, og Connecticut River, som danner vestgrensen. Det produseres særlig melk, kjøtt, epler, poteter og høy.

Industrien finnes særlig i sør, der Merrimack og andre elver nyttes til produksjon av elektrisk kraft. De viktigste produktene var tidligere sko, ull- og bomullsvarer, men disse er i dag erstattet av elektriske og elektroniske artikler, særlig dataprodukter. Turisttrafikken er viktig både sommer og vinter.

New Hampshire stod i 2021 for 0,42 prosent av USAs samlede brutto nasjonalprodukt, noe som var 38. mest av statene i USA (U.S. Department of commerce, 2021).

Oktober 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i New Hampshire på 2,4 prosent, mot 3,7 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 3,1 prosent året før og toppnoteringen på 16,2 prosent i april 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

Før den europeiske koloniseringen tok til på 1600-tallet, var New Hampshire bebodd av abenaki-urfolk. Området kom i 1641 under Massachusetts' jurisdiksjon og ble i 1679 en egen provins, og i 1788 stat – den 9. som ratifiserte USAs grunnlov.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg