New Hampshire.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

New Hampshire, (navngitt i 1629 etter grevskapet Hampshire i England), forkortet NH eller N.H. (ofte kalt The Granite State, som sikter til granittberggrunnen), delstat i USA, New England, grenser i nord mot Canada (Québec), i nordøst mot Maine, i sør mot Massachusetts og i vest mot Vermont; 24 219 km2 med 1 316 470 innb. (2010). Hovedstad: Concord.

New Hampshire ligger i sin helhet innenfor Appalachene. Den nordlige tredjedelen domineres av White Mountains, og når i Mount Washington opp i 1917 moh. De sørlige 2/3 består av et lavere bakkeland, dekket av morenejord og med mange små innsjøer. Langs den korte (19 km) atlanterhavskysten ligger en smal kystslette. Mesteparten av staten har drenering mot sør gjennom Merrimack og Connecticut River.

Klimaet er kontinentalt, med kort sommer og kald, snørik vinter. 85 % av arealet er skogkledd. Statens høyeste punkt er Mount Washington (1917 moh.) med et alpint klima. 12 april 1934 ble det målt vindkast på 372 km/t (103 m/s) som er det høyeste noen gang målt manuelt i verden. Fjellet ble kallt Agiocochook (Store Ånds Hjem) av indianerne i området.

Den europeiske koloniseringen av New Hampshire begynte 1623, og området hadde i 1790 ca. 142 000 innb. Under 1800- og første halvdel av 1900-tallet var befolkningstilveksten forholdsvis moderat, men i siste halvdel av 1900-tallet var befolkningsveksten i perioder raskere enn gjennomsnittet for hele USA. I alt 92,3 % av innbyggerne var i 2010 klassifisert som hvite, 2,2 % asiater, 1,6 % spansktalende og 1,1 % svarte. Området ble opprinnelig befolket av engelske og skotsk-irske protestanter, og deres etterkommere setter fortsatt sitt preg på staten. En annen viktig gruppe er etterkommere av katolske fransk-kanadiere, som innvandret i tiden etter den amerikanske borgerkrigen (1861–65). 2000 var bare ca. 60 % av befolkningen bosatt i byer og bymessige strøk, størsteparten i den sørlige del av staten. Største byer er Manchester (109 565 innb. i 2010), Nashua (86 494 innb. 2010) og hovedstaden Concord (42 695 innb. i 2010).

Næringslivet i New Hampshire er hovedsakelig basert på industri og turisme. Jordbruk drives mest i dalførene omkring Merrimack River, som fører nord–sør tvers gjennom New Hampshire, og Connecticut River, som danner vestgrensen. Det produseres særlig melk, kjøtt, epler, poteter og høy. Industrien finnes særlig i sør, der Merrimack o.a. elver nyttes til produksjon av elektrisk kraft. De viktigste produktene var tidligere sko, ull- og bomullsvarer, men disse er i dag erstattet av elektriske og elektroniske artikler, særlig dataprodukter. Turisttrafikken er viktig både sommer og vinter.

New Hampshire har beholdt det årlige allmøtet som en viktig styreform i lokalpolitikken, har fortsatt ikke innført omsetnings- eller inntektsskatt og er kjent for slagordet «Live Free or Die», 'Lev fritt eller dø'.

Før den europeiske kolonisasjonen tok til på 1600-tallet, var New Hampshire bebodd av abenakiindianere. Området kom 1641 under Massachusetts' jurisdiksjon og ble 1679 egen provins, i 1788 stat (den 9. som ratifiserte USAs grunnlov). New Hampshire er den første stat som avholder primærvalg i forbindelse med de amerikanske presidentvalg og har dermed en større betydning i landets politiske liv enn det lave folketallet skulle tilsi.

New Hampshire sender to senatorer og to representanter til Kongressen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.