George Washington

Faktaboks

George Washington
Uttale
wˈåʃiŋtən
Født
22. februar 1732, Virginia, USA
Død
14. desember 1799, Virginia, USA
Levetid - kommentar
født 11. februar etter den julianske kalenderen
George Washington
George Washington var USAs første president.
Av /Clark Art Institute.
George Washington
George Washington
Av .

Artikkelstart

George Washington var en nordamerikansk offiser, politiker og plantasjeeier fra Virginia. Washington var i perioden 1789–1797 USAs første president.

Bakgrunn

Washington vokste opp på en gård i Virginia og fikk ingen høyere utdannelse. Som offiser utmerket han seg i krigen mot Frankrike i perioden 1754–1758, og ble deretter sjef for militsen i Virginia. Han deltok i opposisjonen mot Storbritannia og ble i 1774 medlem av den første kontinentalkongressen i Philadelphia.

I 1775 valgte kongressen i Philadelphia Washington til militær øverstkommanderende. Under stor motgang klarte han å bygge opp og lede den amerikanske hæren i de følgende årenes uavhengighetskrig mot Storbritannia. Da freden var sluttet i 1783, la han overkommandoen i kongressens hender og trakk seg tilbake til sitt gods Mount Vernon.

Politisk karriere

I 1787 ble Washington valgt som representant til den grunnlovgivende forsamlingen i Philadelphia, ble formann for denne, og spilte en fremtredende rolle i arbeidet for en sterkere føderal myndighet.

I 1789 ble han valgt til USAs første president, og ble gjenvalgt i 1792. Som president førte han en forsiktig nøytralitetspolitikk og arbeidet for et godt forhold til Storbritannia. Hans linje om nøytralitet overfor de europeiske stormaktene ble retningsgivende for USAs utenrikspolitikk i over hundre år. I 1796 avslo han å stille til valg for en tredje periode.

George Washington var en sterk personlighet og øvde en modererende og samlende innflytelse på USAs politiske liv i nasjonens første vanskelige år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brookhiser, Richard: Founding father : Rediscovering George Washington, 1996
  • Flexner, James Thomas: George Washington, 1965–1972, 4 bind.
  • Freeman, Douglas Southall: George Washington : A Biography, 1948–1957, 7 bind.
  • Smith, Richard Norton: Patriarch : George Washington and the New American Nation, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg