Washington-monumentet, den nesten 170 meter høye obelisken som ble reist i Washington, D.C. i 1884, er et av USAs mest kjente landemerker.

av iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

George Washington var en nordamerikansk offiser, politiker og plantasjeeier fra Virginia. Washington var USAs første president i perioden 1789–1797.

Washington vokste opp på en gård i Virginia og fikk ingen høyere utdannelse. Som offiser utmerket han seg i krigen mot Frankrike i perioden 1754–1758, og ble deretter sjef for militsen i Virginia. Han deltok i opposisjonen mot Storbritannia og ble i 1774 medlem av den første kontinentalkongressen i Philadelphia.

I 1775 valgte kongressen i Philadelphia Washington til militær øverstkommanderende. Under stor motgang klarte han å bygge opp og lede den amerikanske hæren i de følgende årenes uavhengighetskrig. Da freden var sluttet i 1783, la han overkommandoen i kongressens hender og trakk seg tilbake til sitt gods Mount Vernon.

I 1787 ble Washington valgt som representant til den grunnlovgivende forsamlingen i Philadelphia, ble formann for denne, og spilte en fremtredende rolle i arbeidet for en sterkere føderal myndighet.

I 1789 ble han valgt til USAs første president, og ble gjenvalgt i 1792. Som president førte han en forsiktig nøytralitetspolitikk og arbeidet for et godt forhold til Storbritannia. Hans linje om nøytralitet overfor de europeiske stormaktene ble retningsgivende for USAs utenrikspolitikk i over hundre år. I 1796 avslo han å stille til valg for tredje gang.

George Washington var en sterk personlighet og øvde en modererende og samlende innflytelse på USAs politiske liv i nasjonens første vanskelige år.

  • Brookhiser, Richard: Founding father : Rediscovering George Washington, 1996
  • Flexner, James Thomas: George Washington, 1965–1972, 4 bind.
  • Freeman, Douglas Southall: George Washington : A Biography, 1948–1957, 7 bind.
  • Smith, Richard Norton: Patriarch : George Washington and the New American Nation, 1993

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.