George Washington. Washington-monumentet, den nesten 170 meter høye obelisken som ble reist i Washington, D.C. i 1884, er et av USAs mest kjente landemerker.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

George Washington var en nordamerikansk offiser, politiker og plantasjeeier i Virginia. Washington var USAs første president i perioden 1789–1797.

Washington vokste opp på en gård i Virginia og fikk ingen høyere utdannelse. Som offiser utmerket han seg i krigen mot Frankrike i perioden 1754–1758, og ble deretter sjef for militsen i Virginia. Han deltok i opposisjonen mot Storbritannia og ble i 1774 medlem av Kontinentalkongressen i Philadelphia.

I 1775 valgte kongressen i Philadelphia Washington til militær øverstkommanderende. Under stor motgang klarte han å bygge opp og lede den amerikanske hæren i de følgende årenes uavhengighetskrig. Da freden var sluttet i 1783, la han overkommandoen i kongressens hender og trakk seg tilbake til sitt gods Mount Vernon.

I 1787 ble Washington valgt til representant til den grunnlovgivende forsamlingen i Philadelphia, ble formann for denne, og spilte en fremtredende rolle i arbeidet for en sterkere føderal myndighet.

I 1789 ble han valgt til USAs første president, og ble gjenvalgt i 1792. Som president førte han en forsiktig nøytralitetspolitikk og arbeidet for et godt forhold til Storbritannia. Hans linje om nøytralitet i forhold til de europeiske stormaktene ble retningsgivende for USAs utenrikspolitikk i over hundre år. I 1796 avslo han å stille seg til valg for tredje gang.

Washington var en sterk personlighet og øvde en modererende og samlende innflytelse på USAs politiske liv i nasjonens første, vanskelige år.

  • Brookhiser, Richard: Founding father : rediscovering George Washington, 1996
  • Flexner, James Thomas: George Washington, 1965-72, 4 b.
  • Freeman, Douglas Southall: George Washington : a biography, 1948-57, 7 b.
  • Smith, Richard Norton: Patriarch : George Washington and the new American nation, 1993

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.