Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, svensk diplomat, sosialøkonom og politiker, sønn av Hj. Hammarskjöld. Fil.lic. 1928, jur.kand. 1930 og fil.dr. 1934. Dosent ved Stockholms högskola 1933, statssekretær i finansdepartementet 1936–45. Fra 1946 knyttet til utenriksdepartementet; 1951 ble han konsultativ statsråd med utenrikspolitikk som arbeidsfelt. I 1953 ble han valgt til generalsekretær i FN etter Trygve Lie.

Hammarskjöld arbeidet utrettelig for å hindre at generalsekretærens virkemuligheter ble begrenset som følge av spenningen mellom stormaktene. Gjennom personlig initiativ og et nært samarbeid med det store flertall av små og mellomstore medlemsland lyktes det ham ved flere anledninger å gripe avgjørende inn for å forhindre krig i spenningsladde områder. Den linje han fulgte, kunne bare gjennomføres så lenge generalsekretæren hadde en betydelig gruppe medlemsland som aktive støtter. Hammarskjöld innså den store betydning det kunne få i alle situasjoner hvor ufred truet, at FN på en eller annen måte var representert på stedet, enten ved observatørkorps, ved vaktstyrker eller ved spesielle undersøkelseskommisjoner. Ved å handle resolutt og bestemt lyktes det ham å sikre at FN-organer ble representert ved kriser i Midtøsten (Egypt, Palestina, Libanon, Jordan, Irak), Asia (Laos, Korea) og i Afrika (spesielt Kongo). De siste 1½ år var det særlig Kongo-krisen og spørsmålet om generalsekretariatets integritet som opptok ham. I Kongo organiserte han en FN-styrke som en tid var oppe i 20 000 mann fra til sammen 18 land. FNs forsøk på å få konflikten bilagt ble møtt med motstand fra flere medlemsland og fra de stridende parter selv.

Under et forsøk på å få i stand våpenhvile styrtet Hammarskjöld med et fly i Nord-Rhodesia (Zambia) 17.–18. september 1961 og omkom. Posthumt ble Hammarskjöld tildelt Nobels fredspris for 1960. Tal 1953–61 ble utgitt 1962, dagboknotatene Vägmärken i 1963 (norsk overs. 1964).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.