Katanga er en tidligere provins i sørlige DR Kongo, ved grensen til Angola og Zambia i sør. Den viktigste byen i Katanga er Lubumbashi. Tidlig i 2015 ble Katanga-provinsen delt opp i fire mindre provinser: Tanganykia, Haut-Lomami, Lualaba og Haut-Katanga.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Shaba

Størstedelen av den tidligere provinsen er en høyslette ca. 1000–1800 meter over havet, dekket med savanne og med galleriskog ved elvene. Klimaet er tropisk, men mildnet av høyden.

Katanga er et av verdens mest mineralrike områder med utvinning av kobber, tinn, kobolt, mangan og uran. De store smelteverkene er knyttet til jernbanenettverket til Zambia, der mineralene fraktes videre sørover ut til verdensmarkedet. Det er også betydelig jordbruk og husdyrhold, samt flere nasjonalparker.

Historie

Katanga har gjennom hele DR Kongos moderne historie spilt en sentral rolle i økonomi og politikk.

Katanga ble lagt under Fristaten Kongo i 1891. Området var under kolonitiden regnet som det mest inntektsbringende for den belgiske staten og selskaper med de store mineralforekomstene. Da den såkalte Kongo-krisen fant sted (1960–1966) i løsrivelsesprosessen fra Belgia, tviholdt belgierne på regionen og støttet opprørere ledet av Moïse Tshombe. Dette ble kjent som Katangas forsøk på uavhengighet, som ikke lyktes.

Flere opprør mot regimet til Mobutu Sese Seko fant sted her i 1970-årene.

I 2015 ble provinsen delt i fire mindre provinser. Noen kongolesere ser på dette som en måte å styrke lokalstyret, mens andre ser på det som et splitt-og-hersk teknikk for å minske makten til politikere i Lubumbashi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg