Katanga

Katanga, tidligere provins i sørlige Kongo, grenser i sør til Angola og Zambia; 496 877 km2 med 6 375 000 innbyggere (1999). Den viktigste administrative byen i Katanga er Lubumbashi. Størstedelen av provinsen er en høyslette ca. 1000–1800 moh., dekket med savanne og med galleriskog ved elvene. Klimaet er tropisk, men mildnet av høyden.

Faktaboks

også kjent som:
tidl. Shaba

Katanga er et av verdens mest mineralrike områder med utvinning av kobber, tinn, kobolt, mangan og uran. De store smelteverkene er knyttet til jernbanenettverket til Zambia, der mineralene fraktes videre sørover ut til verdensmarkedet. Det er også betydelig jordbruk og husdyrhold, samt flere nasjonalparker.

Historie

Katanga har gjennom hele Kongos moderne historie spilt en sentral rolle i økonomi og politikk.

Katanga ble lagt under Fristaten Kongo i 1891. Området var under kolonitiden regnet som det mest inntektsbringende for den Belgiske staten og selskaper med de store mineralforekomstene. Da den såkalte Kongo-krisen fant sted (1960-1966) i løsrivelsesprosessen fra Belgia, tviholdt Belgierne på regionen og støttet opprørere ledet av Moïse Tshombe. Dette ble kjent som Katangas forsøk på uavhengighet, som ikke lyktes.

Flere opprør mot Mobutu-regimet fant sted her i 1970-årene.

I tidlig 2015 ble Katanga-provinsen delt opp i fire mindre provinser: Tanganykia, Haut-Lomami, Lualaba og Haut-Katanga. Noen kongolesere ser på dette som en måte å styrke lokalstyret, mens andre ser på det som et splitt-og-hersk teknikk for å minske makten til politikere i Lubumbashi.

Les mer i Store Norske Leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg