Svenska Akademien er en svensk uavhengig kulturinstitusjon som deler ut Nobelprisen i litteratur og en rekke andre priser og stipender. Formålet er å fremme svensk språk og svensk litteratur.

Svenska Akademien ble stiftet i 1786 av Gustav 3. etter mønster av det franske akademi. Selskapets 18 medlemmer kalles De Aderton (de 18). De blir valgt på livstid blant forfattere og andre kulturpersonligheter. De møtes én gang per uke i åtte av årets måneder. Økonomien baseres i stor grad på inntekter fra fond og eiendommer.

Ordbøker og andre utgivelser

Akademien har ansvaret for utgivelsen av Svenska Akademiens Ordbok (SAOB, 1893–2023), som viser form, betydning og bruk for hele det nysvenske ordforrådet (fra og med 1526). Svenska Akademiens Ordlista (SAOL, 1874, reviderte opplag) er normativ. Svenska Akademien har også stått for utgivelsen av håndbøker over særskilte språklige og litterære emner.

Akademiens medlemmer har utgitt et stort antall biografier over kjente svensker.

Priser

Svenska Akademien deler ut stipendier og flere litterære priser, blant annet Nobelprisen i litteratur (1901–), Bellmanspriset (1920–), Svenska Akademiens nordiska pris (1986–) og Doblougprisen (1951–).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Segerstedt, Torgny T.: Svenska akademien i sin samtid : en idéhistorisk studie, 1986-92, 3 b.
  • Schück, Henrik: Svenska akademiens historia, 1935-39, 7 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg