Svenska Akademien

Artikkelstart

Svenska Akademien er et selskap som ble stiftet 1786 av Gustav 3 etter mønster av det franske akademi. De deler ut Nobelprisen i litteratur og en rekke andre priser og stipender. Selskapets 18 medlemmene («de aderton») blir valgt på livstid blant forfattere og andre kulturpersonligheter.

Svenska Akademien, som møtes én gang per uke i 8 av årets måneder, har til oppgave å arbeide for fremme av svensk språk. Akademien har ansvaret for utgivelsen av Svenska Akademiens Ordbok (SAOB, 1893–), som viser form, betydning og bruk for hele det nysvenske ordforrådet (fra og med 1526). Svenska Akademiens Ordlista (SAOL, 1874, reviderte opplag) er normativ. Svenska Akademien har også stått for utgivelsen av håndbøker over særskilte språklige og litterære emner.

De deler ut stipendier og flere litterære priser, blant annet Nobelprisen i litteratur (1901–), Bellmanspriset (1920–), Svenska Akademiens nordiska pris (1986–) og Doblougprisen (1951–).

Akademiens medlemmer har utgitt et stort antall biografier over kjente svensker. Økonomien til Svenska Akademien baseres i stor grad på inntekter fra fond og eiendommer.

Litteratur

  • Segerstedt, Torgny T.: Svenska akademien i sin samtid : en idéhistorisk studie, 1986-92, 3 b., Finn boken
  • Schück, Henrik: Svenska akademiens historia, 1935-39, 7 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg