Alliansefri, engelsk: non-aligned; betegnelse på en særskilt type utenrikspolitikk, med to ulike betydninger:

  1. ikke-alliert stat, fører nøytralitetspolitikk, det vil si en politikk som avstår fra allianser og andre nære samarbeidsordninger, med sikte på folkerettslig nøytralitet i tilfelle krig i deres nærområde, f.eks. Sverige under det meste av det 20. århundret;
  2. stat som er medlem av den alliansefrie bevegelse - The Nonaligned Movement, opprettet 1955, utviklingsland uten alliansetilknytning som samarbeider med hverandre, spesielt i FN. Deres politikk har ikke sammenheng med det folkerettslige nøytralitetsbegrepet.

Språkbruken om nøytralitetspolitikk er forskjellig i ulike land. I Sverige har uttrykket "alliansefri" vært brukt som synonym til nøytralitetspolitikk. Ved siden av Sverige er Finland, Østerrike, Sveits og Irland europeiske land som fører en liknende utenrikspolitikk, men foretrekker å bruke andre betegnelser. Sverige beskriver fra og med EU-medlemskapet (1995) sin politikk som militær alliansefrihet (engelsk: military non-alignment). Finland kaller sin politikk militært ikke-alliert (engelsk: militarily non-allied), det samme gjør Østerrike. Irland sier seg å være militært nøytral (engelsk: military neutrality). Sveits kaller sin politikk nøytralitetspolitikk (engelsk: neutrality policy).

Hanna Ojanen (ed.) Neutrality and non-alignment in Europe today. FIIA Report 6/2003. Helsingfors 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.