alliansefri

Alliansefri, engelsk: non-aligned; betegnelse på en særskilt type utenrikspolitikk, med to ulike betydninger:

  1. ikke-alliert stat, fører nøytralitetspolitikk, det vil si en politikk som avstår fra allianser og andre nære samarbeidsordninger, med sikte på folkerettslig nøytralitet i tilfelle krig i deres nærområde, f.eks. Sverige under det meste av det 20. århundret;
  2. stat som er medlem av den alliansefrie bevegelse - The Nonaligned Movement, opprettet 1955, utviklingsland uten alliansetilknytning som samarbeider med hverandre, spesielt i FN. Deres politikk har ikke sammenheng med det folkerettslige nøytralitetsbegrepet.

Språkbruken om nøytralitetspolitikk er forskjellig i ulike land. I Sverige har uttrykket "alliansefri" vært brukt som synonym til nøytralitetspolitikk. Ved siden av Sverige er Finland, Østerrike, Sveits og Irland europeiske land som fører en liknende utenrikspolitikk, men foretrekker å bruke andre betegnelser. Sverige beskriver fra og med EU-medlemskapet (1995) sin politikk som militær alliansefrihet (engelsk: military non-alignment). Finland kaller sin politikk militært ikke-alliert (engelsk: militarily non-allied), det samme gjør Østerrike. Irland sier seg å være militært nøytral (engelsk: military neutrality). Sveits kaller sin politikk nøytralitetspolitikk (engelsk: neutrality policy).

Les mer i Store norske leksikon

Hanna Ojanen (ed.) Neutrality and non-alignment in Europe today. FIIA Report 6/2003. Helsingfors 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg