Alliansefri er en betegnelse på en særskilt type utenrikspolitikk, med to ulike betydninger:

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: non-aligned

  1. ikke-alliert stat, fører nøytralitetspolitikk, det vil si en politikk som avstår fra allianser og andre nære samarbeidsordninger, med sikte på folkerettslig nøytralitet i tilfelle krig i deres nærområde, for eksempel Sverige under det meste av det 20. århundre.
  2. stat som er medlem av den alliansefrie bevegelseThe Nonaligned Movement. Den ble opprettet i 1955 og består av utviklingsland uten alliansetilknytning som samarbeider med hverandre, spesielt i FN. Deres politikk har ikke sammenheng med det folkerettslige nøytralitetsbegrepet.

Språkbruken om nøytralitetspolitikk er forskjellig i ulike land. I Sverige har uttrykket «alliansefri» vært brukt som synonym til nøytralitetspolitikk. Ved siden av Sverige er Finland, Østerrike, Sveits og Irland europeiske land som fører en liknende utenrikspolitikk, men foretrekker å bruke andre betegnelser. Sverige beskriver fra og med EU-medlemskapet (1995) sin politikk som militær alliansefrihet (engelsk: military non-alignment). Finland kaller sin politikk militært ikke-alliert (engelsk: militarily non-allied), det samme gjør Østerrike. Irland sier seg å være militært nøytral (engelsk: military neutrality). Sveits kaller sin politikk nøytralitetspolitikk (engelsk: neutrality policy).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hanna Ojanen (ed.) Neutrality and non-alignment in Europe today. FIIA Report 6/2003. Helsingfors 2003.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg