Bjørn Egge

Faktaboks

Bjørn Egge
født:
19. august 1918, Kristiansand
død:
25. juli 2007, Oslo

Bjørn Egge var en norsk offiser. Han satt i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig og arbeidet senere i Forsvaret, FN og som president i Norges Røde Kors.

Andre verdenskrig

Bjørn Egges militære utdanning ble avbrutt kort tid etter den begynte, av det tyske angrepet mot Norge. Egge kjempet som befalselev under kampene i april 1940, og etter felttogets slutt rømte han til Sverige, hvor han i 1942 deltok i forsøket på å få norske handelsskip ut av svenske havner og til trygghet i Storbritannia. Kun to av de ti skipene som reiste kom frem. Egge ble tatt til fange og satt resten av krigen i tysk fangenskap, blant annet i Sachenhausen.

Etter krigen

Etter krigen fortsatte han sin militære utdanning og ble tatt opp som kadett på Krigsskolen i Oslo. I 1952 startet han i etteretningstjenesten, hvor han ble frem til 1968. I 1971 studerte han et år ved Harvard, og ledet så Forsvarets Overkommandos FN-kontor. I en periode var han også pressetalsmann for Forsvaret.

Egge gikk av med pensjon i 1983, som generalmajor og kommandant på Akershus festning. Han var deretter president i Norges Røde Kors fra 1981 til 1987 og ærespresident i Verdens krigsveteranforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg