Uppsala slott ligger i Uppsala i Sverige og ble oppført i 1549 som festningsanlegg av Gustav 1 Vasa.

Etter nyere restaureringsarbeider avsluttet i 1994, rommer slottet nå Uppsala universitets kunstsamlinger og Uppsala konstmuseum.

Slottet har gjennom hele sin historie vært omkranset av parkanlegg. På vestsiden ble på 1660-tallet anlagt en barokkhage med terrasser etter tegninger av Olof Rudbeck d.e. Parken ble omdannet i 1761 av Carl Hårleman, og ble i 1787 botanisk hage (Botanicum). Parkens trefløyete bygningsanlegg er oppført 1787-1806 etter tegninger av Olof Tempelman og Louis Jean Desprez.

Uppsala slott var i 1567 åsted for de såkalte Sturemordene, da fem høyadelsmenn av Stureslekten på Erik 14s bud ble tatt av dage.

En gjennomgripende ombygging og større utvidelse av bygningene ble foretatt etter en brann i 1572. Bybrannen i 1702 påførte slottet store skader, det meste av anlegget ble deretter revet og materialene gjenbrukt under byggingen av Stockholms slott. En gjenoppførelse av slottet ble påbegynt i 1744 under Carl Hårlemans ledelse. Det sørøstre tårnet sto ferdig først i 1815 og ble innredet til lensfengsel. Ved en ombygging 1904-1905 ble hovedfløyen istandsatt som lokaler for Upplands landshøvding og landsting.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.