Utsikt mot Sandvika og Oslofjorden fra søndre Kolsåstopp.

.
Lisens: fri

Kolsås er et tettsted og skogkledd ås i Bærum kommune i Akershus. Fra Kolsåstoppen er det panoramautsikt over Indre Oslofjord.

Geologi og landformer

Kolsås er geologisk typeområde for bergarter fra karbon- og permtiden. Kolsås' profil er karakteristisk for Oslofeltets lavaåser. Lavastrømmene, som størknet til hardt berg, la seg over eldre lag av løsere berg og beskyttet dem mot erosjon. Det er slik de bratte stupene øst, sør og vest for Kolsås er dannet.

Fra foten av Kolsås, ved Gjettum stasjon og oppover, finnes følgende geologiske lag: kambrosilurisk leirskifer og kalkstein, rødbrun sandstein fra yngste silur og overgang til devon, dernest rød permisk skifer og konglomerat. Over dette hviler de permiske lavabergartene, først gråsvart basalt og øverst den karakteristiske rombeporfyr.

Sett fra øst og vest danner åsen to topper, en nordre på 379 meter over havet og en søndre med en meget bratt skrent mot sør. Særlig fra toppen av stupet i sør på 342 meter over havet er det vid utsikt over Bærum og Oslofjordens indre basseng.

Kolsås er mye benyttet som treningsplass for fjellklatrere. Kolsås Klatreklubb ble etablert i 1967. På nordsiden ligger slalåmbakken Kolsåsbakken.

Kolsås og Dælivannet er landskapsvernområde med fire naturreservater og plante- og dyrelivsfredninger.

Bosetning

Kolsås har villabebyggelse, særlig fra tiden etter andre verdenskrig. Kolsås tilhører Levre delområde i Bærum kommune med mer enn 5000 innbyggere. Levre ble ryddet i eldre jernalder og var først en del av Bergheim. Innbyggertallet steg markert på 1960-tallet etter etableringen av NATO-anlegget.

Samferdsel

Ved foten under stupet i sørvest er endestasjon for Kolsåsbanen fra Oslo. Her er det også bussforbindelse til Majorstua i Oslo via Bekkestua, og bussforbindelse til Oslo sentrum via Sandvika.

Næringsliv

Kolsås senter og Vinmonopolet ligger ved Kolsåsbanen. Kolsås Hagesenter ligger på Nordre Levre gård.

Offentlig virksomhet

På Kolsås ligger brannstasjon og filial av Oslo politidistrikt. Kolsås Skisenter. KIF-hytta. Hovedkvarteret for NATOs Nordkommando lå inne i fjellet i årene 1951–1994. Kolsås tilhører Helgerud menighet.

Kart

Kolsås
Kolsås
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kolsås-Dælivann-området, utgitt av Bærum Natur- og miljøvern og Pedagogisk senter i Bærum kommune 1982.
  • Kolsås: Klatreparadis og naturperle, utgitt av Kolsås klatreklubb 1992.
  • Fører for Kolsås. Utgitt av Kolsås klatreklubb 1983.
  • Kolsås med omegn: Geologi, Historie og historier, samfunn. Utgitt av Lions Club Kolsås 1974.
  • Lions Club Kolsås 25 år: 1965-1990. Utgitt av Lions Club Kolsås 1990.

Kommentarer (3)

skrev David Olsen

Kolsås er også et bebygd område og poststed i Bærum nær åsen Kolsås.

svarte Svein Askheim

Jeg har lagt til tettsted helt først, selv om det også er nevnt helt til slutt. Takk for din kommentar. mvh Svein

svarte Svein Askheim

Nå har jeg omredigert hele artikkelen i henhold til mal for stedsartikler.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg