Lyon, by i Frankrike, hovedstad i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, ligger ved sammenløpet av elvene Saône og Rhône. 506 615 innbyggere (2014), med forsteder 2 237 676 innbyggere (2014), Frankrikes nest største byregion. Lyon er hovedstad i departementet Rhône og i storbyområdet Lyon (Métropole de Lyon). 

Lyon har en sentral kommunikasjonsmessig beliggenhet ved to seilbare elver, og ved hovedforbindelsene mellom den franske middelhavskysten og de nordlige deler av landet og mellom Sveits/Italia og de nordvestre deler. Dette har gjort den til den viktigste handelsbyen i Frankrike etter Paris. Den internasjonale lufthavnen (Lyon-Saint Exupéry, tidl. Satolas) ligger øst for bysenteret. Tradisjonelt har Lyon vært Europas ledende silkeindustriby. Nå stor tekstil- og bekledningsindustri med bl.a. produksjon av kunstfibrer, konfeksjon og sko. Andre betydelige industrigrener er maskin-, transportmiddel- (bl.a. lastebilfabrikken Berliet), elektroteknisk, kjemisk, jern-, metall- og treforedlingsindustri. I Feyzin og St.-Fons ved Rhône sør for byen finnes store oljeraffinerier og annen petrokjemisk industri.

Lyon er et viktig utdannings- og kultursenter, og er sete for Académie de Lyon (grunnlagt 1809) med ca. 50 000 studenter, katolsk universitet (1875), teknisk høyskole, og flere vitenskapelige og kulturelle institusjoner. Det finnes en rekke museer, bl.a. tekstilmuseum, bilmuseum, kunstmuseum, arkeologisk museum og naturhistorisk museum. Også kjent for sin gastronomi.

Elvene deler Lyon i tre hoveddeler. Den eldste bydelen, Vieux Lyon, ligger vest for Saône og har flere middelalderkirker, bl.a. den gotiske katedralen St.-Jean, påbegynt 1110, og den hvite marmorbasilikaen Notre-Dame de Fourvière, bygd 1871–94. Denne delen utgjorde byen frem til 1600-tallet og har siden den annen verdenskrig vært gjenstand for omfattende restaurering og er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Byens sentrum ligger på den smale halvøya mellom Rhône og Saône. Her ligger bl.a. kirkene St.-Nizier og St.-Martin d'Ainay, kunstmuseet Palais des Arts og det enestående tekstilmuseet. Midtpunktet dannes av den store plassen Place Bellecour med rytterstatue av Ludvig 14. Nordover fra plassen fører forretningsgaten Rue de la République til rådhuset fra 1600-tallet. Mot sør fører gågaten Rue Victor-Hugo til jernbanestasjonen Gare de Perrache, innviet av Napoleon 3, nå knyttet sammen med den nye stasjonsbygningen med glassrør og rulletrapper. De fleste nyere bydelene ligger øst for Rhône, bl.a. det hypermoderne Part-Dieu med en rekke butikker, varehus og kulturelle institusjoner, og enda lenger øst forstadskommuner som Villeurbanne og Bron.

Lyon ble grunnlagt som romersk koloni (Lugdunum) i 43 f.Kr., og ble hovedstad i Gallia. Byens betydning nådde et høydepunkt på 200-tallet, da kristendommen ble innført. Den ble 461 erobret av burgunderne, 534 av frankerne, og kom 877 under kongedømmet Burgund. Fra 1032 var byen en del av Det tysk-romerske keiserriket, men den reelle makten lå hos Lyons erkebiskoper. Det ble avholdt viktige kirkemøter i Lyon 1245 og 1274. Sammen med landskapet Lyonnais kom byen under den franske kronen i 1312. Under renessansen blomstret Lyon som en av Europas fremste handels- og finansbyer, og et betydelig senter for trykking av bøker og silkeproduksjon. Den franske revolusjon førte til nedgangstider og var foranledningen til et opprør i 1793, som ble slått tilbake av republikanske tropper. På 1800-tallet fulgte igjen oppgangstider, og byens industri ekspanderte kraftig.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.