Faktaboks

Themsen

Engelsk: The Thames

The Isis, fra kilden i Cotswolds til møtet med River Thame ved Dorchester i Oxfordshire.

Uttale
temz
Themsen
Themsen er Storbritannias nest lengste elv med en samlet lengde på er 346 kilometer. Nedbørsfeltet (vist i lyserødt) er 14 250 kvadratkilometer.

Themsen er Storbritannias nest lengste elv etter Severn. Elven har en samlet lengde på er 346 kilometer, et fall på om lag 110 meter og et nedbørsfelt på om lag 14 250 kvadratkilometer. Elven er 20 meter på det dypeste og den delen som ikke er berørt av tidevannet har 45 sluser.

Akkurat som på andre elver og kanaler i Storbritannia avtok båttrafikken på elven utover på 1900-tallet og fra 1970 anla havnemyndighetene en lastehavn ved Tilbury, ved Themsens munning. Dette gjorde det mulig å transformere det gamle industrilandskapet langs Themsens bredder og gi plass til kontorbygg, leilighetskomplekser, promenader og parker, blant annet London Docklands.

Elveløp

Vaktskipet ved The Nore
Av .

Her passerer Themsen Storbritannias parlamentsbygning. Elven renner her fra venstre mot høyre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Themsen har sitt utspring i Cotswold Hills i Gloucestershire, renner i et buktet løp mot øst til Oxford, hvor den opptar Cherwell fra nord, renner deretter mot sør mellom kalksteinsrygger og svinger igjen mot øst gjennom Londonbekkenet. Elven passerer blant annet byene Lechlade, Oxford, Abingdon, Wallingford, Reading, Henley-on-Thames, Marlow, Maidenhead, Eton og Windsor, flyter gjennom Westminster og London.

Ved Gravesend 50 kilometer nedenfor London City går den over i en 30 kilometer lang munningstrakt, Thames Estuary. Sandbanken The Nore markerer overgangen mellom elvemunning og åpent hav.

Bredden ved London City er 230 meter, ved Gravesend 640 meter og ved fyrskipet Great Nore 7 kilometer.

Themsen
Themsen er 346 kilometer lang.
Themsen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Themsen og London

Themsen har alltid spilt en viktig rolle i London og byens historie. Romerne grunnla garnisonen Londonium ved det første vadestedet de kom til, og etter Romerrikets fall ble saksiske Lundenwic anlagt halvannen kilometer lenger vest. Vikingene seilte opp elven og okkuperte byen. Vilhelm 1 Erobreren anla festningen Tower og etterhvert kom de mange broene over elven. Themsen strategiske beliggenhet har gjort den til en fysisk og politisk grense opp gjennom historien, og i moderne tid blitt viktig for turismen.

Vannføring

Flombarrieren i Themsen

Flombarrieren i Themsen ved Woolwich i Øst-London beskytter byen mot oversvømmelse. Ved flomvarsel kan alle sluseportene stenges i løpet av 30 minutter. Anlegget stod ferdig i 1982. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Tidevann og havbølger har innvirkning på vannstanden i Themsens nedre løp. Vannføringen er ujevn og gjennomsnittlig vannføring ved London er 66 kubikkmeter per sekund.

Ved flo kan Themsen trafikkeres av havgående skip opp til Towerbroen, hvor tidevannsforskjellen er 6,5 meter. Elven er farbar opp til Cricklade med fritidsbåter.

I 1983 ble det 520 meter lange flomsikringsvernet Thames Barrier tatt i bruk for å beskytte London mot springflo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg