Themsen

Themsen er Stornbritannias nest lengste elv og har en samlet lengde på 346 kilometer.
Themsen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Themsen er Storbritannias nest lengste elv etter Severn. Elven har en samlet lengde på er 346 kilometer, et fall på om lag 110 meter og et nedbørsfelt på om lag 14 250 kvadratkilometer. Elven er 20 meter på det dypeste og den delen som ikke er berørt av tidevannet har 45 sluser.

Faktaboks

Uttale
temz
Også kjent som

Engelsk: The Thames

The Isis, fra kilden i Cotswolds til møtet med River Thame ved Dorchester i Oxfordshire.

Akkurat som på andre elver og kanaler i Storbritannia avtok båttrafikken på elven utover på 1900-tallet og fra 1970 anla havnemyndighetene en lastehavn ved Tilbury, ved Themsens munning. Dette gjorde det mulig å transformere det gamle industrilandskapet langs Themsens bredder og gi plass til kontorbygg, leilighetskomplekser, promenader og parker, blant annet London Docklands.

Elveløp

Av .

Her passerer Themsen Storbritannias parlamentsbygning. Elven renner her fra venstre mot høyre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Themsen har sitt utspring i Cotswold Hills i Gloucestershire, renner i et buktet løp mot øst til Oxford, hvor den opptar Cherwell fra nord, renner deretter mot sør mellom kalksteinsrygger og svinger igjen mot øst gjennom Londonbekkenet. Elven passerer blant annet byene Lechlade, Oxford, Abingdon, Wallingford, Reading, Henley-on-Thames, Marlow, Maidenhead, Eton og Windsor, flyter gjennom Westminster og London.

Ved Gravesend 50 kilometer nedenfor London City går den over i en 30 kilometer lang munningstrakt, Thames Estuary. Sandbanken The Nore markerer overgangen mellom elvemunning og åpent hav.

Bredden ved London City er 230 meter, ved Gravesend 640 meter og ved fyrskipet Great Nore 7 kilometer.

Themsen og London

Themsen har alltid spilt en viktig rolle i London og byens historie. Romerne grunnla garnisonen Londonium ved det første vadestedet de kom til, og etter Romerrikets fall ble saksiske Lundenwic anlagt halvannen kilometer lenger vest. Vikingene seilte opp elven og okkuperte byen. Vilhelm 1 Erobreren anla festningen Tower og etterhvert kom de mange broene over elven. Themsen strategiske beliggenhet har gjort den til en fysisk og politisk grense opp gjennom historien, og i moderne tid blitt viktig for turismen.

Vannføring

Flombarrieren i Themsen ved Woolwich i Øst-London beskytter byen mot oversvømmelse. Ved flomvarsel kan alle sluseportene stenges i løpet av 30 minutter. Anlegget stod ferdig i 1982. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Tidevann og havbølger har innvirkning på vannstanden i Themsens nedre løp. Vannføringen er ujevn og gjennomsnittlig vannføring ved London er 66 kubikkmeter per sekund.

Ved flo kan Themsen trafikkeres av havgående skip opp til Towerbroen, hvor tidevannsforskjellen er 6,5 meter. Elven er farbar opp til Cricklade med fritidsbåter.

I 1983 ble det 520 meter lange flomsikringsvernet Thames Barrier tatt i bruk for å beskytte London mot springflo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg