I tiden etter tusenårsskiftet har det vært en sterk økning av bøker skrevet av forfattere fra Benin. Litteraturkritikere er likevel undertiden usikre på om kvaliteten på landets nye litteratur alltid er like høy. En forfatter som har oppnådd stor anerkjennelse, er Sophie Adonon (født 1964). Hun er særlig kjent for psykologiske kriminalromaner, og selv om hun har bodd lenge i Frankrike, er hovedpersonen i romanene hennes en afrikansk detektiv som bare arbeider i Afrika.
Moudjib Djinadou (født 1965) er jurist og har arbeidet for FNs høykommissær for flyktninger. Han har også utgitt flere romaner. En av dem behandler aids–trusselen i Afrika. En annen av bøkene hans er en samfunnssatire der fortelleren tenker seg at europeerne plutselig begynner å betrakter alt fra Benin som slikt man for enhver pris må etterlikne i Europa.
Daté–Atavito Barnabé Akayi (født 1978) har både skrevet romaner og teaterstykker, men er særlig kjent for novellene sine. Stilen hans har fått impulser både fra Marcel Proust og fra representantene for Le nouveau roman. Et typisk trekk ved tekstene hans at han gjerne behandler tragiske og utfordrene temaer med ironi og distanse. Romanene til Okri Pascal Tossou (født 1974) er preget av hans feministiske grunnsyn. De rommer en intens kritikk av den kvinneforakt han mener gjennomsyrer samfunnene og kulturen i Vest-Afrika.
Eustache Prudencio (1922–2001) er Benins mest kjente pedagog. En av hans hovedtanker var at et utviklingsland ikke ukritisk kunne overta pedagogiske prinsipper tilpasset europeiske barn, men måtte lage sin egen pedagogikk som bygget på erfaringsbakgrunnen til barna i landet. Han skrev også dikt og noveller som i stor grad blir brukt i undervisningen i Benin.
Benin har flere fremtredende litteraturhistorikere som blant annet har utgitt oversikter over landets litteratur og litteraturen i Afrika. Fordi litteratur spiller en såvidt stor rolle i Benin, har landet også en forlagsbransje av en viss betydning. Derfor har forfatterne fått anledning til å gi ut bøkene sine i hjemlandet og ikke i Frankrike. Også forfattere fra andre fransktalende land i Afrika gir ut bøkene sine i Benin.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.