voodoo

En voodoo-seremoni i Haiti i 2002.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Voodoo er den tradisjonelle, folkelige religionsformen i Haiti, basert på elementer fra vestafrikanske religioner og katolisismen. Betegnelsen blir også ofte brukt om lignende kultformer andre steder i Karibia og det nordøstlige Sør-Amerika. En beslektet kult som har vært utbredt blant afrikansk-amerikanere i sørstatene i USA, går under navnet hoodoo.

Faktaboks

Uttale
vˈu:du:
Etymologi
egentlig fra fon-språket i Benin, ‘guddom, ånd’
Også kjent som
vodun

Etter Haitis frigjøring og slaveriets oppløsning ble de store plantasjene etter hvert utstykket til større eller mindre familiegrupper, og disse storfamiliene ble den typiske sosiale enhet, med en rekke funksjoner, blant annet rituelle. Familiegruppen (laku) var derfor også en rituell enhet, og dens overhode («bestefar») var den rituelle leder. Han forestod alle seremonier knyttet til familiens egne forfedre-guddommer og skytsånder (loa). For disse var det opprettet et lite familiekultsted (humfo). Bare ved alvorlige sykdomstilfeller og de høytideligste offerhandlinger ble en lokal prest (hungan) eller prestinne (mambo) tilkalt.

Etter hvert er storfamilien og forfedrekulten blitt svekket til fordel for større, lokale kultgrupper eller menigheter som har vokst opp omkring særlige kultsteder. Prestens eller prestinnens legemliggjørelse av loa, eller «besettelse», foregår i regelen som trance-anfall blant en eller flere deltagere under danseseremoniene, som ledsages av trommer. Presteskapet utgjør ikke noe formelt hierarki, og prestene bygger opp sin posisjon på rent lokal basis, ofte i konkurranse med hverandre. Nært knyttet til voodookulten er også de såkalte hemmelige selskaper, som spiller en viktig rolle i det tradisjonelle haitianske samfunnet.

De fleste som deltar i voodookulten, bekjenner seg også til katolisismen, og ser ingen konflikt i dette; begge oppfattes som deler av én integrert religion. Deres gudeverden består av navngitte guddommer (loa) med ulik status og attributter. Disse identifiseres ofte med katolske helgener, og helgenbilder er mye brukt i kulten. På grunn av voodooreligionens bruk av trance og seremonienes ekstatiske karakter er det ofte blitt fremsatt uriktige påstander om at seksuelle orgier, rituell kannibalisme og hekseri inngår i kulten. Den katolske kirken har lenge drevet en bitter kamp mot voodoo, men med liten virkning på den fattige delen av befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Knut Barthel

Hørte på NRK en voodoo-prest i Benin som sa at stavelsen voo betyr fred og stavelsen doo betyr søke.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg