Faktaboks

FNs utviklingsprogram

UNDP

Etymologi

United Nations Development Programme

Uttale
– divˈeləpmənt prˈougræm
UNDPs leder Helen Clark
UNDPs leder Helen Clark lanserer vinneren av Equatorprisen 2015 ved en pressekonferanse i New York.
Av /UNphoto/ Rick Bajornas.

United Nations Development Program, FNs utviklingsprogram, er FNs ledende organisasjon for finansiering og samordning av det multilaterale utviklingssamarbeidet.

Hovedformålet er å styrke utviklingslandenes egne forutsetninger for gjennomføring av utviklingsprogrammer. Organisasjonen ønsker å fungere som et nettverk ved å knytte kunnskap, erfaring og ressurser sammen for landets egen utvikling.

UNDP arbeider særlig i de minst utviklede land og deler selv arbeidet sitt inn i disse tre hovedområdene

  • Bærekraftig utvikling
  • Fredsbygging og styrking av demokratiske styresett
  • Klima og kriseforebygging

De har en spesiell rolle i å samkjøre og støtte enkeltland i oppnå målsettingene i FNs bærekraftsmål, mål som ble vedtatt høsten 2015 og som definerer FNs utviklingsarbeid fram til 2030. Dette er en videreføring av arbeidet UNDP har har hatt som hovedkoordinator for FNs tusenårsmål, FNs åtte konkrete mål for fattigdomsbekjempelse i perioden 2000-2015.

UNDP er en av hovedsamarbeidspartnerne til norsk og nordisk bistand innen FN-systemet. UNDP hadde i 2015 mer enn 6000 prosjekter i 177 land.

Hovedkontoret ligger i New York. UNDP utgir årlig rapporten Human Development Report, som blant annet inneholder en rangering av verdens land etter utviklingsnivå (Human Development Index).

UNDP ble opprettet i 1965 da man slo sammen FNs spesialfond og FNs utvidede tekniske hjelpeprogram til én organisasjon.

Fra 2017 ledes UNDP av Achim Steiner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg