Abomey

Et av kongepalassene i Dahomey.

Artikkelstart

Abomey er en by i det sørlige Benin, rundt 160 kilometer fra hovedstaden Porto-Novo, 219 meter over havet. Byen er hovedstad i Zoe-distriktet i Benin, og har et tropisk klima med fuktige sommermåneder og tørre vintre. Abomey har rundt 90 000 innbyggere (2012).

Faktaboks

Uttale
abåmˈe

Abomey ble grunnlagt på 1600-tallet, og var hovedstad i det tidligere kongedømmet Dahomey. Byen er særlig kjent for sine kongepalasser. Palassene ble oppført i perioden 1625–1900 i samme byggeskikk av kongene som regjerte i byen i denne perioden. Palassene står på UNESCOs verdensarvliste, og er regnet som et av de viktigste kulturminnene i Benin og Vest-Afrika.

Abomey historiske museum ble oppført i 1943. Museet har mer enn 1000 gjenstander fra det tidligere kongedømmet, blant annet er palassene til kong Guezo (1818–1858) og kong Glele (1858–1889) restaurert i sin opprinnelige stil.

Abomey ligger i et typisk jordbruksdistrikt, og produserer blant annet palmeolje og forskjellige typer nøtter. Turisme og lokalt håndverk er også en viktig inntektskilde for byen. Abomey har jernbane- og veiforbindelse til hovedstaden Porto-Novo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg