Nepotisme er det å gi slektninger urettmessige fordeler, for eksempel ved tildeling av embeter og andre stillinger. En slik praksis kan i grove tilfeller betegnes som en form for diskriminering eller korrupsjon og vil i slike tilfeller være lovstridig eller straffbart.

Faktaboks

Uttale
nepotˈisme
Etymologi
fra fransk népotisme eller italiensk nepotismo, avledet av latin nepos ‘barnebarn, nevø’; se nevø

Nepotisme blir også brukt i en utvidet forstand om situasjoner der den som blir begunstiget, ikke er en nær slektning, men for eksempel en venn eller bekjent av den som tildeler noen andre en fordel. I en slik utvidet forstand kan nepotisme brukes som et synonym for kameraderi eller nettverkskorrupsjon (på engelsk cronyism).

Historikk

Opprinnelig ble nepotisme brukt om pavens urettmessige begunstigelse av sine nevøer eller andre nære slektninger ved tildeling av geistlige embeter. Både i middelalderen og helt opp til 1800-tallet er det flere titalls eksempler på at paver har gjort nære slektninger til kardinaler. Flere av disse kardinalene har senere selv blitt valgt til pave.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg