Hovedstaden i kongeriket Benin var en stor by og et sentrum for slavehandel.

.
Lisens: fri

Benin var en vestafrikansk statsdannelse i det nåværende Nigeria; på 1400-tallet den største staten i Guineabukta. Hovedstaden i Benin var den mest utviklede storbyen europeerne fant i denne delen av Afrika.

Faktaboks

Uttale
benˈin
Også kjent som

det historiske Benin

Kongeriket Benin

Muntlig tradisjon vil ha det til at grunnleggeren av dynastiet, som har overlevd helt inn i det moderne Nigerias dager, var Oranmiyan. Han skal ha kommet til Nigeria fra Ile-Ife, hjemstavnen til yoruba-folket, og han skal også ha stiftet Oyo-dynastiet i Yorubaland. Likheter i den politiske organiseringen av de to statene styrker teorien; samtidig ble den tradisjonelle hersker i Benin kalt Oba, som er identisk med yorubaenes betegnelse for konge.

En fast politisk organisering gjennom kongeætten, etablering av et detaljert politisk og sosialt hierarki og utvikling av en omfattende handel var årsaker til Benins fremgang. Av varer som ble omsatt kan nevnes elfenbenspepper, tøy, metaller, slaver og glassperler. Økte statsinntekter fra denne handelen gav grunnlag for ekspansjon.

Under Oba Ewuare, som erobret deler av yorubaenes land i vest og Igbo-områder i øst, fikk imperiet en stram politisk organisasjon. Veier og forsvarsverker rundt hovedstaden ble oppbygd. Portugisiske handelsmenn nådde Benin i 1472, men oppnådde ingen kontroll. Imperiet fortsatte sin ekspansjon under Oba Erigie på 1500-tallet og nådde, ifølge lokal tradisjon, fra Lagos til Nigerdeltaet.

På 1700-tallet ble slavehandel den viktigste økonomiske virksomhet i Benin. Etter at europeerne nektet å motta andre varer enn slaver, utviklet Benin seg til den fremste militærstat i området. Benin ble av europeere referert til som «de svartes Sparta». Krig ble en forutsetning for å skaffe slaver, som igjen ble en forutsetning for å få våpen fra europeerne. Våpen ble igjen en forutsetning for å kunne forsvare seg mot slaveraids fra nabostater. En spiral av vold utviklet seg og svekket motstandsevnen mot europeisk inntrengning. I 1897 ble Benin angrepet og delvis knust av Storbritannia. Noen år senere kom landet under britisk koloniadministrasjon.

Under en straffeekspedisjon i 1897 i forbindelse med britenes erobring ble det funnet vel 2500 kunstgjenstander i bronse og elfenben fra Benins storhetstid, inntil da ukjent for kulturhistorikerne, skjønt de er omtalt i gamle portugisiske og hollandske beretninger. Gjenstandene fremstiller scener fra livet i Benin, kultushandlinger, fabeldyr, fremmede folketyper osv. Disse kunstgjenstandene er siden blitt stående som noe av det ypperste som er produsert i Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg