Porto-Novo

Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Ouando-markedet er Porto-Novos største marked.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Porto-Novo er den offisielle hovedstaden i Benin, sørøst i landet ved lagunesjøen Nokoué, 23 meter over havet. Byen kjennetegnes av et tropisk klima med fuktige sommermåneder og tørre vintre. Byen har 280 000 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
porto-novˈo
Etymologi

fra portugisisk «ny havn»

Også kjent som

Hogbonu

Ajashe

Bybeskrivelse

Porto-Novo har vært den offisielle hovedstaden i Benin siden 1960 og er landets nest størst by. Byen regnes som den administrative hovedstaden, og er sete for landets nasjonalforsamling og lovgivende myndighet. Den største byen i landet er Cotonou. Den regnes som Benins kommersielle hovedstad. Der ligger også presidentbygningen, regjeringskontorer og utenlandske ambassader. Rundt 40 kilometer fra Porto-Novo ligger Benins hovedflyplass, Cotonou Cadjehoun lufthavn.

I området rundt Porto-Novo er særlig bomull, mais, marmor og palmeolje viktige handelsvarer, mens olje er en en viktig eksportartikkel. Byen har jernbane til Cotonou og veiforbindelse til Laos i Nigeria. Tre kilometer nord for sentrum ligger byens store markedsplass, Quando-markedet.

I sentrum av byen er motorsykkeltaxier, også kjent som zemijan, et hyppig brukt transportmiddel. Byen har også flere museer, blant annet har Porto-Novo etnografiske museum en stor samling av klesdrakter, masker og musikkinstrumenter fra forskjellige epoker av byens historie.

Historie

Porto-Novo fra tiden da byen var en del av den franske kolonien Dahomey.

Av /Collection particulière.

Kongeriket Porto-Novo ble grunnlagt sent på 1500-tallet av kong Te-Agdanlin av Allada etter at han fikk området i arv fra sin far. Kort tid etter at Te-Agdanlin ble innsatt som konge, ankom portugisiske slavehandlere området og begynte å handle slaver med kongen. På 1700-tallet hadde Porto-Novo utviklet seg til å bli en av de største slavehavnene i Vest-Afrika. Portugisiske slavehandlere som hadde bosatt seg fast i byen, sendte urbefolkningen til Brasil og andre land i Sør-Amerika.

I 1860 angrep britiske styrker, som hadde kolonisert det nærliggende sørlige Nigeria, Porto-Novo. Etter angrepet aksepterte byen beskyttelse fra franske styrker, og Porto-Novo ble dermed et fransk protektorat og innlemmet i kolonien Dahomey i 1863. I 1900 ble Porto-Novo hovedstad for hele den franske kolonien Dahomey.

Porto-Novo ble den offisielle hovedstaden i Benin etter løsrivelsen fra Frankrike i 1960. Byen forble et kongedømme til den siste kongen døde i 1976. Etter at slaveriet opphørte i Brasil, har mange afro-brasilianere bosatt seg Porto-Novo, og byen har i dag en betydelig kolonial arv som gjenspeiles i arkitektur, kultur, musikk og språk.

Les mer i Store norsk leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg