Den innflytelsesrike musikeren Fela Kuti i Paris i 1986. Kuti kombinerte jorubamusikk med afrikansk-amerikansk musikk og afrikanske popstiler og skapte afrobeat.
/AP.

Joruba er et folk i Nigeria, hvor de teller i overkant av 42 millioner, og i Benin, hvor de teller cirka 800 000. En mindre gruppe finnes også i Togo, foruten at de lever spredt som handelsfolk over det meste av Vest-Afrika. Storbyer som Lagos og Ibadan har overveiende jorubabefolkning

Faktaboks

Uttale
jˈoruba
Også kjent som

yoruba

Språk og kultur

Språket tilhører kwa-gruppen av niger-kongospråkene, og det finnes en rik diktning med poesi, fortellinger og myter. Joruba er det viktigste skriftspråket i nigeriansk litteratur etter engelsk, og blant annet forfatteren Daniel Olorunfemi Fagunwa (1910–1963) skrev på joruba.

Mange jorubaer er kristne eller muslimer, men den tradisjonelle religionen står også sterkt. Den inkluderer en øverste skapende kraft og et omfattende hierarki av guder.

Levesett

Den viktigste næringsveien er jordbruk, og det dyrkes blant annet jams, mais og peanøtter og i tillegg kakao for salg. Håndverk og handel er også viktig, og kvinnene har en sterk stilling i det tradisjonsrike markedssystemet.

Allerede før den europeiske koloniseringen bodde jorubaene i byer på opptil 20 000 innbyggere, hver familie eller slektsgruppe med sitt jordbruksland i omegnen. Slektskapssystemet er patrilineært.

Historie

I joruba-området eksisterte det en rekke store, velordnede statssamfunn fra 700-tallet evt., men ingen av dem omfattet hele folket. De mest kjente av disse statene er Oyo og Ife, som stod på høyden av sin makt på 1000–1500-tallet. Byen Ife er ennå jorubaenes religiøse og kulturelle sentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg