Padler på Mono-elven

Padler på kystlinjen ved Mono-elven sørvest i landet, ved grensen til Togo i vest. Kystlinjen til Benin er på rundt 120 kilometer.

En foss i Pendjari, en grenseelv mot Burkina Faso.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Innenfor Benins cirka 100 kilometer lange kystlinje, som for en stor del består av sandbanker og laguner, ligger det cirka 90 meter høye platået Terre de Barre (et fruktbart leireområde) og Lama-senkningen (en 80–90 kilometer bred, sumpig slette). Nord for denne senkningen ligger de fire Benin-platåene, Abomey, Parakou, Zagnanado og Kétou, cirka 90–230 meter over havet.

I øst renner Ouémé, landets lengste elv (cirka 460 kilometer lang), som munner ut i Guineabukta. Atakorafjellene i landets nordvestlige del danner en naturlig forlengelse av fjellene i Togo, og når opp i 641 meter over havet.

Helt nord i Benin ligger et mindre fruktbart sandsteinsplatå med svakt fall ned mot elva Niger, som danner en del av Benins grense mot nabolandet Niger. Det er flere nasjonalparker i nord.

Klima

Kysten har et ekvatorialt klima med to regntider, fra mars til juli og fra september til november. Middeltemperatur i hovedstaden Cotonou er 25 °C i august og 29 °C i februar. Nedbørmengden er cirka 1300 millimeter i året. Mest nedbør faller i juni. Mot nord avtar den årlige nedbørmengden til under 1000 millimeter, med én regntid fra mai til september.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg