Benins geografi

En foss i Pendejari, en grenseelv mot Burkina Faso.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Innenfor Benins ca. 100 km lange kystlinje, som for en stor del består av sandbanker og laguner, ligger det ca. 90 m høye platået Terre de Barre, et fruktbart leireområde, og Lama-senkningen, en 80-90 km bred, sumpig slette. Nord for denne senkningen ligger de fire Benin-platåene, Abomey, Parakou, Zagnanado og Kétou, ca. 90-230 moh.

I øst renner Ouémé, landets lengste elv (ca. 460 km lang) som munner ut i Guineabukta. Atakorafjellene i landets nordvestlige del danner en naturlig forlengelse av fjellene i Togo, og når opp i 641 moh.

Helt nord i Benin ligger et mindre fruktbart sandsteinsplatå med svakt fall ned mot Niger – elv, som danner en del av Benins grense mot nabolandet Niger. Flere nasjonalparker i nord.

Klima

Kysten har et ekvatorialt klima med to regntider, fra mars til juli og fra september til november.Middeltemperatur i Cotonou er 25 °C i aug., 29 °C i feb. Nedbørmengden er ca. 1300 mm. Mest nedbør faller i juni. Mot nord avtar den årlige nedbørmengden til under 1000 mm, med én regntid fra mai til september.

Detaljert klimainformasjon om Cotonou, Benin, på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg