En foss i Pendejari, en grenseelv mot Burkina Faso.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Innenfor Benins ca. 100 km lange kystlinje, som for en stor del består av sandbanker og laguner, ligger det ca. 90 m høye platået Terre de Barre, et fruktbart leireområde, og Lama-senkningen, en 80-90 km bred, sumpig slette. Nord for denne senkningen ligger de fire Benin-platåene, Abomey, Parakou, Zagnanado og Kétou, ca. 90-230 moh.

I øst renner Ouémé, landets lengste elv (ca. 460 km lang) som munner ut i Guineabukta. Atakorafjellene i landets nordvestlige del danner en naturlig forlengelse av fjellene i Togo, og når opp i 641 moh.

Helt nord i Benin ligger et mindre fruktbart sandsteinsplatå med svakt fall ned mot Niger – elv, som danner en del av Benins grense mot nabolandet Niger. Flere nasjonalparker i nord.

Kysten har et ekvatorialt klima med to regntider, fra mars til juli og fra september til november.Middeltemperatur i Cotonou er 25 °C i aug., 29 °C i feb. Nedbørmengden er ca. 1300 mm. Mest nedbør faller i juni. Mot nord avtar den årlige nedbørmengden til under 1000 mm, med én regntid fra mai til september.

Detaljert klimainformasjon om Cotonou, Benin, på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.