Fenoler, organiske forbindelser som avledes av aromatiske hydrokarboner ved at man erstatter ett eller flere hydrogenatomer med hydroksylgruppen (OH). De skiller seg fra alkoholene, som avledes på samme måte av de alifatiske hydrokarboner, særlig ved at de opptrer som svake syrer og danner salter (fenolater). Karakteristisk for mange fenoler er den farge som oppstår med jernklorid. Av benzen avledes blant annet en mono-fenol: fenol eller karbolsyre, C6H5OH, tre isomere di-fenoler C6H4(OH)2: pyrokatekol, resorsinol og hydrokinon og tre isomere tri-fenoler C6H3(OH)3, blant annet floroglusinol og pyrogallol. Isomerien ved de flerverdige fenoler beror på at hydroksylgruppene inntar forskjellige stillinger i molekylet (se benzen). Av toluen avledes tre isomere mono-fenoler, CH3C6H4OH, som kalles kresoler. De fenoler som avledes av naftalen, kalles naftoler.

Blant fenolene regnes tanniner, garvestoffer, som en finner i vin. Fenoler benyttes som utgangsstoff for framstilling av plaststoffer, fargestoffer og farmasøytiske preparater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. juni 2013 skrev Cathrine Reusch

Så av en lenk i dag at fenoler er viktig forhukommelsen. Det hadde vært interessant om det stod noe om bruk/ virkning av feoler - samt hvor/ i hvilke matvarer vi finner dem. (Bla. pinot noir og pinot menuier druene) http://www.nvkf.no/index.cfm?dok_id=86&kat_id=20

Cathrine Reusch

6. juni 2013 skrev Svein Askheim

Fenoler er vanlige i naturen men i små mengder. I organismen dannes fenoler som et mellomprodukt i mange biokjemiske reaksjoner men skilles heldigvis ut med urinen. Aromatiske forbindelser er kreftfremkallende. Fenol og andre alkoholer gir hodepine.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.