fenoler

Fenoler, organiske forbindelser som avledes av aromatiske hydrokarboner ved at man erstatter ett eller flere hydrogenatomer med hydroksylgruppen (OH). De skiller seg fra alkoholene, som avledes på samme måte av de alifatiske hydrokarboner, særlig ved at de opptrer som svake syrer og danner salter (fenolater). Karakteristisk for mange fenoler er den farge som oppstår med jernklorid. Av benzen avledes blant annet en mono-fenol: fenol eller karbolsyre, C6H5OH, tre isomere di-fenoler C6H4(OH)2: pyrokatekol, resorsinol og hydrokinon og tre isomere tri-fenoler C6H3(OH)3, blant annet floroglusinol og pyrogallol. Isomerien ved de flerverdige fenoler beror på at hydroksylgruppene inntar forskjellige stillinger i molekylet (se benzen). Av toluen avledes tre isomere mono-fenoler, CH3C6H4OH, som kalles kresoler. De fenoler som avledes av naftalen, kalles naftoler.

Faktaboks

uttale:
fenˈoler

Blant fenolene regnes tanniner, garvestoffer, som en finner i vin. Fenoler benyttes som utgangsstoff for framstilling av plaststoffer, fargestoffer og farmasøytiske preparater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Cathrine Reusch

Så av en lenk i dag at fenoler er viktig forhukommelsen. Det hadde vært interessant om det stod noe om bruk/ virkning av feoler - samt hvor/ i hvilke matvarer vi finner dem. (Bla. pinot noir og pinot menuier druene) http://www.nvkf.no/index.cfm?dok_id=86&kat_id=20Cathrine Reusch

skrev Svein Askheim

Fenoler er vanlige i naturen men i små mengder. I organismen dannes fenoler som et mellomprodukt i mange biokjemiske reaksjoner men skilles heldigvis ut med urinen. Aromatiske forbindelser er kreftfremkallende. Fenol og andre alkoholer gir hodepine.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg