Fenoler er organiske forbindelser som avledes av aromatiske hydrokarboner ved at man erstatter ett eller flere hydrogenatomer med en hydroksylgruppe (OH). Fenolene skiller seg fra alkoholene, som avledes på samme måte av de alifatiske hydrokarbonene, særlig ved at de opptrer som svake syrer og danner salter (fenolater). Karakteristisk for mange fenoler er fargen som oppstår ved reaksjon med jernklorid.

Faktaboks

Uttale
fenˈoler

Av benzen avledes flere ulike fenoler, blant annet

Isomerien ved de flerverdige fenolene kommer av at hydroksylgruppene inntar forskjellige stillinger i molekylet (se benzen). Av toluen avledes tre isomere mono-fenoler, CH3C6H4OH, som kalles kresoler. De fenolene som avledes av naftalen, kalles naftoler.

Blant fenolene regnes også tanniner, garvestoffer, som finnes i vin. Fenoler benyttes som utgangsstoff for framstilling av plaststoffer, fargestoffer og farmasøytiske preparater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Cathrine Reusch

Så av en lenk i dag at fenoler er viktig forhukommelsen. Det hadde vært interessant om det stod noe om bruk/ virkning av feoler - samt hvor/ i hvilke matvarer vi finner dem. (Bla. pinot noir og pinot menuier druene) http://www.nvkf.no/index.cfm?dok_id=86&kat_id=20Cathrine Reusch

skrev Svein Askheim

Fenoler er vanlige i naturen men i små mengder. I organismen dannes fenoler som et mellomprodukt i mange biokjemiske reaksjoner men skilles heldigvis ut med urinen. Aromatiske forbindelser er kreftfremkallende. Fenol og andre alkoholer gir hodepine.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg