concord
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Amerikansk hardfør hybriddrue, som antas å være en krysning mellom den amerikanske vitis-arten Vitis labrusca og en uidentifisert ekte vinranke i slekten Vitis vinifera. Druensorten har navnet sitt fra opprinnelsesstedet Concord i Massachusetts i USA. Druen dyrkes mer til produksjon av gelé, godteri og juice enn til vin, så lite som 5 til 10 prosent av produksjonen blir til vin. Concord gir middels fyldige viner med dyp blårød farge og vinifiseres til ulike enkle vinstiler, ofte søte viner og noen produsert i henhold til de religiøse kravene i jødedommen, såkalt kosher.

Faktaboks

Uttale

kånkårdː

Etymologi

etter stedsnavnet Concord

Druekarakteristikker

Druesorten er produktiv og tåler kjølig klima godt. Den kan dyrkes i svært ulike klima og jordsmonn, også steder hvor europeiske druesorter ikke trives. Concord modnes middels sent til sent. I varmere klima kan druene modnes ujevnt og sprekke lett. Den er lett mottakelig for svartråte og sopp, men lite angrepet av meldugg, antraknose, botrytis cinerea og krongalle.

Vinproduksjon og popularitet

Concord er den mest plantede druen i østlige USA og spesielt i staten New York. Utover det østlige USA, hvor høy avkastning og vinterhardførhet har vært viktigere enn vinkvaliteten, som preges av karakteristikker fra Vitis labrusca, er druesorten lite populær til vinproduksjon. I Europa er den per 2022 kun brukt i bordvinen Uhudler, fra Østerrikske Südburgenland. Det er også mindre beplantninger i Brazil, Peru og Japan.

Smak og bruk

Druesorten gir vin med en markant smak som kan minne om våt pels og sukkertøyaktig druejuice, noe som er typisk for vitis-arten labrusca og ofte uønsket i vin.

Systematikk

Ifølge Liberty Hyde Bailey (1906) og Wilfrid Wheeler (1908) skal Ephraim Wales Bull i Concord, Massachusetts i 1840 ha omplantet amerikansk villvin fra elveleiet ved Concord river rundt huset sitt, noen år senere skal disse ha gitt noen frøplanter som igjen bar frukt i 1849. Druesorten ble offisielt registrert under navnet concord i 1853 av Massachusetts Horticultural Society.

Synonymer

Bergerac, Bull’s seedling, corin/cornin, dalmadin, feherhatu, fekete noah, furmin noir, gorin/gurin, kek olasz, konkordi/konkordia, nyarfalevelue/nyarlevelue.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg