ultraprosessert mat

Artikkelstart

Ultraprosessert mat er mat som er endra vesentlig sammenligna med hvordan den ser ut naturlig. Det er ingen klar avgrensning av hva slags matvarer som regnes som ultraprosessert mat.

Det er mest vanlig å bruke uttrykket på mat som er fabrikkframstilt, og der maten er laga med ingredienser som ikke ville vært brukt hjemme på kjøkkenet, for å gjøre maten mer holdbar eller mer attraktiv for kjøperen. Eksempler på dette kan være kjeks, pølser og gryteretter. De fleste som bruker uttrykket ultraprosessert mat vil mene matvarer som inneholder svært mange ingredienser og som i tillegg inneholder tilsetningsstoffer som ikke brukes i hjemmet. Slik mat kan gi mindre næringsstoffer, siden en del vitaminer lett blir ødelagt i kontakt med luft, både når maten lages industrielt og når den oppbevares over lang tid.

En annen måte å avgrense ultraprosessert mat på, er å se om maten er slik den er naturlig, som levende. Da vil pasta regnes som ultraprosessert, siden det naturlige kornet er malt til et fint pulver, som så igjen er blanda med vann eller egg for å lage pasta. Mange vil likevel ikke regne pasta som ultraprosessert mat, siden pasta bare er laget av to ingredienser som begge brukes i vanlig matlaging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg