Vegansk kjøtterstatning
Kjøtterstatninger er ultraprosessert mat. Det samme gjelder mange vanlige kjøttprodukter, som pølse eller kyllingnuggets.
Bagels
Langtidsholdbare kaker er ultraprosessert mat. Noe av den økte holdbarheten skyldes pakking i rent miljø.
Pølsemiddag
Pølser kjøpt i butikken regnes oftest som ultraprosessert mat. Potetmos kan lages hjemme av kokte poteter, eller fra pose, og vil da regnes som bearbeidet eller ultraprosessert. Kokt kål er minimalt prosessert.
Av /NTB.

Ultraprosessert mat er et begrep som brukes om mat der råvarene som er brukt som ingredienser, er vesentlig endra, stort sett ved industriell bearbeiding. Et kjennetegn på ultraprosessert mat er at det er vanskelig å kjenne igjen råvarene maten er laget av. Det finnes ingen tydelig definisjon eller klar avgrensning av hva som er ultraprosessert mat.

Faktaboks

Uttale

'ultraprosessert mat

Betegnelsen brukes oftest om mat med mange ingredienser og tilsetningsstoffer som ikke brukes i hjemmelaget mat. Disse stoffene brukes for å påvirke holdbarhet, konsistens, smak, utseende og pris. Ofte er også kun noe av råvaren brukt, slik at for eksempel fiber er fjernet. Den er oftest pakka inn i plast og har lang holdbarhet. Noen eksempler på mat som kalles ultraprosessert, er industrielt fremstilte pølser og ferdigmat.

Ultraprosessering kan både vise til ingrediensene som brukes, og måten maten er framstilt på. Maten regnes gjerne som mindre prosessert hvis den er bearbeida fra få ingredienser eller med tradisjonelle metoder. Gamle teknikker for å lage for eksempel ost, yoghurt og spekemat er også prosessering. At maten er kokt eller nedfryst, regnes sjelden som prosessering. Forstavelsen "ultra–" henspiller på noe som er ekstremt eller overdrevet, men skillet mellom prosessert og ultraprosessert mat er ikke alltid tydelig.

Grader av prosessering

Kategorien ultraprosessert mat er en del av den såkalte NOVA-klassifiseringen av mat som ble lansert av forskere ved Universitetet i São Paulo i Brasil i 2010. Forskerne observerte at forekomsten av fedme og relaterte sykdommer i Brasil hadde økt samtidig som tradisjonelle basismatvarer som ris og bønner stadig ble erstattet av lettvint, ferdig bearbeidet mat og drikke med dårlig ernæringsmessig kvalitet. De foreslo derfor et system for å klassifisere mat på, som tok hensyn til grad av prosessering (bearbeiding). NOVA-systemet grupperer mat i fire nivåer:

  1. ubehandla mat eller tilnærma ubehandla mat (egg, helkorn, nøtter, kjøttstykker samt planter som er hele eller oppdelt og eventuelt fryst). I tillegg inkluderes tradisjonell behandla mat som mel, tørrmelk, havregryn, yoghurt og pasta.
  2. ingredienser til mat laga av ubehandla eller tilnærma ubehandla mat (oljer, smør, stivelser, salt med eller uten jodtilsetning og sukker)
  3. prosessert mat bestående av ingredienser fra kategori 1 og 2 over, vanligvis med en råvare fra kategori 1, behandlet preserverende eller smakssettende (hermetikk, ferskt brød, bacon og salta nøtter)
  4. ultraprosessert mat, industriprodusert mat, med mange og andre ingredienser enn hva som brukes i et vanlig kjøkken, som er laget for å være velsmakende, lettvint å tilberede og lønnsomme (iskrem, godteri, ostepop, margarin, langtidsholdbart brød, ferdigmat, pølser, nuggets, smakstilsatt yoghurt, frokostblanding som er tilsatt sukker og/eller salt, kakemiks, margarin og sjokolademelk)

Kategoriseringa har blitt kritisert siden den ikke tar hensyn til innhold av næringsstoffer i maten, om de er sunne eller usunne hvis man spiser mye av den, og fordi den sorterer en rekke ulike typer produkter med ulik sammensetning i én gruppe.

Helseeffekter

Ultraprosessert mat er en kategori med mange svært ulike produkter. Det kan derfor være vanskelig å svare sikkert på hvilke effekter ultraprosessert mat har på helsa.

Ifølge skaperne av NOVA-systemet er ett av kjennetegnene og problemene med ultraprosessert mat at den typisk fortrenger naturlige råvarer i kostholdet. Et høyt inntak av ultraprosessert mat er vanligvis heller ikke i samsvar med det som er anbefalt som et sunt kosthold. Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger er å spise variert mat, med blant annet mye fiberrike, grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, og at maten helst skal inneholde lite mettet fett, tilsatt sukker og salt eksempelvis fra bearbeidede kjøttprodukter, kaker, søtsaker, leskedrikker. Variasjon i kosten sikrer både at man får i seg alle næringsstoffer som kroppen trenger, heller enn mye av noen få, samt at det sikrer mot gjentatt eksponering for miljøgifter.

Med årene har flere og større mengder industrifremstilte matvarer med lang holdbarhet blitt tatt i bruk i hjemmet. Ultraprosessert mat kan inneholde færre næringsstoffer. Når maten lages industrielt og den oppbevares over lang tid, kommer den i kontakt med luft, som ødelegger en del vitaminer. Fravær av nyttige bestanddeler i maten kan gi uønskede helseeffekter, uten at ingrediensene nødvendigvis er skadelige. Matens ernæringsmessige kvalitet vil likevel variere med type produkt og hva maten sammenlignes med. Enkelte matvarer som regnes som ultraprosesserte i henhold til den ovennevnte NOVA-klassifiseringen, kan være beriket med vitaminer og mineraler (for eksempel plantebaserte drikkevarer tilsatt kalsium og vitamin B 12) og slik sett være viktige kilder til næringsstoffer for enkelte personer som av ulike grunner må unngå naturlige kilder. At en matvare er beriket, slik som salt med jod, gjør den imidlertid ikke nødvendgvis ultraprosessert.

Vektøkning og sykdommer

Godteri
Høy grad av ultraprosessert mat i kosten henger sammen med vektøkning. Det er uklart om det er selve bearbeidingen eller andre ting som skaper vektøkningen, for eksempel om man lettere spiser mer av ultraprosessert mat, eller om de som er overvektige av andre årsaker, spiser mer ultraprosessert mat.

Gode undersøkelser viser en konsekvent sammenheng mellom et høyt inntak av ultraprosessert mat som gruppe og vektøkning. Dette kan i stor grad skyldes at slik mat ofte er energitett og smaker godt på grunn av høyt innhold av tilsatt sukker, salt og fett. Noe av forklaringen kan også være at ultraprosessert mat har en tendens til å bli spist raskere fordi den har mykere konsistens og dermed er lettere å spise mye av. Det finnes også sterk evidens for at et høyt inntak av sukkerholdig drikke – som utgjør en stor andel av de ultraprosesserte produktene som kjøpes – øker risikoen for vektøkning og fedme. Vektøkning gir imidlertid økt risiko for sykdommer, som belastningsskader, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer. Det er usikkert om ultraprosessert mat som helhet ellers kan påvirke helsa negativt.

Det er også publisert studier som viser økt forekomst av kreft blant dem som spiser mye ultraprosessert mat, men hvorvidt det gjelder alle typer, er ukjent. Bearbeidete kjøttprodukter (for eksempel pølser og kjøttboller), som ofte kan regnes som ultraprosesserte, er også klassifisert som kreftfremkallende av Den internasjonale kreftunionen (IARC) grunnet en overbevisende sammenheng med kolorektal kreft.

Usikkerhet

Det er ikke ennå vitenskapelig avklart om all ultraprosessert mat forårsaker sykdommer, selv om man ser en sammenheng i forekomst av matinntaket og ulike helsetilstander. En mulighet er at ultraprosessert mat er usunn for kroppen og fører til sykdommer. En annen mulighet at personer som spiser mye ultraprosessert mat er mer utsatt for sykdom på grunn av andre bakenforliggende faktorer i kostholdet eller livsstilen. Det er også usikkerhet om den økte risikoen som er observert ved høyt inntak av ultraprosessert mat skyldes bare spesifikke produkter (som snacks eller sukkerholdig drikke) eller enhver type ultraprosessert mat.

Hvis ultraprosessert mat fører til sykdommer, så er det viktig å finne ut om det er enkeltingredienser, kombinasjoner av ingredienser, varighet i eksponering eller mengde som er årsaken til sykdommer. Det er vanskelig å avdekke årsakene til livsstilssykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Marit Kolby

Artikkelen mangler en helt vesentlig faktor: at NOVA klassifiserer etter _omfang_ og _hensikt_ med prosesseringen. Hensikten med ultraprosessering er å skape svært lønnsomme produkter (lavkostingredienser, lang holdbarhet, merkevarer) som kan fortrenge alle andre NOVA matvaregrupper. Dette må med i artikkelen.
Videre bør den første artikkelen byttes ut, da denne ikke nøytralt beskriver NOVA-klassifiseringen, men er en artikkel fra forfattere som har tatt et klart standpunkt mot NOVAs nytteverdi. SNL bør etterstrebe å gjengi nøytral informasjon. Artikkelen som best beskriver NOVA og som gir en veiledning i selve klassifiseringen, er denne: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10260459/
Setningen: "En annen mulighet at dårlig helse fører til dårlig kosthold, altså at økt bruk av ultraprosessert mat skyldes sykdommer, og ikke omvendt" bør fjernes, da den er spekulativ, og ikke støttes av de når over 70 prospektive kohortstudier som har kartlagt eksponering av UPF før helseutfallet inntreffer, og som viser en dose-respons sammenheng. Kevin Hall sin studie på UPF vs. unprocessed bør også med i artikkelen, da denne angir kausal sammenheng for vektøkning og har således fjernet usikkerhet knyttet til dette helseutfallet, og hvorvidt det er salt, sukker og fett som driver dette.
Artikkelen antyder at beriking gjør maten ultraprosessert, dette bør slettes eller skrives om, da beriking kan skje i alle NOVA-grupper.
Flere helseutfall bør nevnes, da kun et få tall er inkludert her. For eksempel depresjon, inflammatorisk tarmsykdom, hjerte og karsykdom og total dødelighet er utelatt, men der er det flere studier, også samleanalyser tilgjengelig.

svarte Marit M. Simonsen

Hei Marit,
Takk for denne grundige kommentaren. Jeg følger opp innspillene dine i samråd med fagansvarlig.
Jeg har lagt til lenken til Monteiro-artikkelen under eksterne lenker, det var et godt tips. Kevin Hall-Studien er omfattet i setningen «Gode undersøkelser viser en konsekvent sammenheng mellom et høyt inntak av ultraprosessert mat som gruppe og vektøkning», men som allmennleksikon trekker vi sjelden frem enkeltstudier.
Beste hilsen Marit i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg